Вести

Markovićima ukupno šest godina zatvora zbog otrovnog otpada

Obrenovac – Viši sud u Beogradu pravosnažno je osudio na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu od 600.000 dinara Zorana Markovića jer je na svom imaju Vukičevici u toku 2017. godine odložio skoro 25 tona opasnog otpada.

Zbog istog dela Dragan Marković je pravosnažno osuđen na godinu i po dana zatvora i novčanu kaznu od 250.000 dinara zbog 11 tona otpada otkrivenog na njegovom imanju u Markovića kraju.

Ovom presudom, u koju je Tanjug imao uvid, Viši sud u Beogradu u celosti je potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda u Obrenovcu iz aprila ove godine, pošto je odbio yyalbe njihovih branilaca.

Markovići su osuđeni zbog krivičnog dela unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno preradivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.

Otpad je nađen sredinom decembra 2017. godine posle informacija dostavljenih tužilaštvu u Obrenovcu.

Policija je nakon toga saopštila da je na jednoj parceli pronađeno je oko 26.000 kilograma zakopanog otpada, a od toga je najveći deo bio opasan.

Na drugoj lokaciji u istom selu otkriveno je 60 metalnih buradi od po 180 litara i pet plastičnih kanistera od po 400 litara punih visokorizicnih toksicnih supstanci.

Među materijama otkrivenim u ovom otpadu bili su toksičan i kancerogen benzen, toluen, ksilen, jedinjenja sa cikloheksanima koja nisu kancerogena, ali su mutagena, oleamidi…

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/16/markovicima-ukupno-sest-godina-zatvora-zbog-otrovnog-otpada/

Uspon
Back to top button