Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Međunarodna naučna konferencija u Valjevu

U Valjevu se održava trodnevna Međunarodna naučna konferencija na temu: „Društveno-ekonomski razvoj i bezbednost zajednice sa akcentom na grad Valjevo i Kolubarski okrug“ od 18. do 20. aprila u hotelu „Omni. Organizator ove konferencije je Centar za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti CESNA B iz Beograda i Internacionalni Univerzitet iz Travnika BiH  u saradnji sa gradom Valjevom, Odborom za ljudska prava Valjevo i visokoobrazovnim institucijama.

Konferencija ima za cilj naučno sagledavanje najznačajnijih postulata društveno-ekonomskog razvoja i bezbednosti lokalne zajednice sa akcentom na grad Valjevo, sa društvenog, bezbednosnog, tehničkog, ekološkog, organizacionog, etičkog, obrazovnog, medijskog i drugih aspekata. Na konferenciji učestvuju predstavnici akademske zajednice, državnih institucija i privrednih subjekata, eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva..

Učesnike ove Međunarodne naučne konferencije na otvaranju je pozdravio gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo da vas pozdravim ovde, baš u Valjevu i da baš u ovom gradu bude održan jedan ovakav značajan naučni skup na temu koja je izuzetno eksploatisana i izuzetno značajna u svakom društvu. Valjevo je grad velike tradicije, Valjevo je značajan istorijski grad u Srbiji i Valjevo je grad koji želi, a bogami i na dobrom je putu da postane moderan evropski grad. Mislim da su teme na ovom simpozijumu izuzetno značajne i mene lično kao lekara najviše interesuje problem ekologije, jer svakako to je problem koji je u svim društvima prisutan i problem koji EU izuzetno potencira, upravo iz razloga što je životna sredina razvojem društva i razvojem industrije prilično narušena. Naravno da ima i drugih interesantnih i značajnih tema. Ima i tema koje se provlače kroz medije kao što je na primer korupcija i koje faktički zaokupljaju pažnju mnogih. Biće mi izuzetno zadovoljstvo da pogledam ovaj Zbornik radova a pogotovo teme koje se odnose na Valjevo.

Drago mi je da su ovde prisutni i učesnici iz bivših jugoslovenskih republika, pogotovu što ovaj Region Zapadnog Balkana i bivše Jugoslavije je bezbednosno izuzetno značajan i interesantan za velike sile koje su uvek želele da dominiraju ovim prostorom,tako i sada, ali ono što je najbitnije u ovom trenutku je da se sačuva mir i stabilnost ne samo  Srbije već i celog regiona, jer sve što se dešava u drugim bivšim jugoslovenskim republikama, sada samostalnim državama, reflektuje se i na Srbiju, a pogotovu što imamo jedno gorko iskustvo koje smo prošli pre više decenija ,raspad velike države sa svim posledicama koje su nažalost sada vidljive. Ali svakako jedno iskustvo koje može da nam pruži putokaz kako i šta treba da radimo u budućnosti i na koji način treba da se ponašamo kada je uzajamni život i čini mi se saradnja koja je neophodna u regionu u pitanju“, istakao je u svom obraćanju gradonačelnik Gvozdenović.

Gradonačelnik se u kratkim crtama osvrnuo i na raspad velike države i dodao da je siguran da posle svega što se dešavalo u modernom svetu mora da se vodi računa ne samo o bezbednosti svoje države već i o kolektivnoj bezbednosti, jer nikada više ne treba da se ponovi ona nesreća koju smo svi prošli.

I na samom kraju gradonačelnik Gvozdenović je poželeo učesnicima uspešan rad, prijatan boravak u gradu Valjevu  i viđenje naredne godine.

Prof. dr Slobodan Nešković je pozdravio uvažene prijatelje, cenjene učesnike ove 97. po redu Međunarodne naučne konferencije.

„Pozdravljam vas u ime 537 članova i  saradnika Centra za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti i obaveštavam vas da ova trodnevna konferencija je kontinuitet našeg angažovanja i rada u kontekstu realizacije naših programskih opredeljenja. Programska opredeljenja Centra za strateška planiranja su kreiranje i koncipiranje nedostajućih strategija na nacionalnom nivou, pre svega Republike Srbije ali i doprinos poboljšanju strategije nacionalnog interesa  Republike Srbije. Naš Centar je do sada izdao 26 zbornika radova, a ispred nas je 27. knjiga Zbornik radova. Veliko mi je zadovoljstvo da ovu konferenciju danas otvaram u prisustvu naših prijatelja iz različitih zemalja Sub Regiona Zapadnog Balkana ali i šire zajednice pri čemu razmatramo temu koja je univerzalna a to je  Društveno-ekonomski razvoj i bezbednost zajednice, ali ovoga puta sa akcentom na grad Valjevo i Kolubarski okrug. U predgovoru koji sam pisao, jasno sam dao do znanja mi iz Centra podržavamo aktuelnu vlast u Republici Srbiji i izuzetno cenimo i uvažavamo napore, energiju i odgovornost predsednika države. Pri tome otvoreni smo za saradnju i poptpuno jasno definisani i koncipirani u smislu pomoći podrške kreiranju strateških dokumenata koje ova država nema. Pri tome ostvarujemo i značajnu međunarodnu saradnju.“ istakao je prof. dr Slobodan Nešković.

Na početku skupa obratili su se akademik prof. dr Radenko Krulj, prof. dr Zoran Cvetković, prof. dr Mirsad Imamović, prof. dr Branislav Simonović i načelnik Gradske uprave Lajkovac Živorad Bojičić.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!