Вести

Međunarodni dan babica i Dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama

[hr style=“double“]izvor:va1[hr style=“double“]
  1. maj u kalendaru zdravlja posvećen je dvema značajnim temama, tada se obeležava Međunarodni dan babica i Dan posvećen higijeni ruku u zdravstvenim ustanovama.

Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama koji se takođe obeležava 5. maja još jedna je prilika da se podseti na značaj čistih ruku u pružanju medicinske nege. Ovaj dan SZO je obeležila formirajući nacionalnu kampanju o bezbednosti pacijenta pod sloganom “sačuvajte živote, operate vaše ruke”. Nacionalnoj kampanji se pridružila Srbija 2008. godine i od tada i služba mikrobiologije Opšte bolnice Valjevo aktivno učestvuje u kampanjama i preuzima sve obaveze vezane za higijenu ruku.

  • Svetski dan higijene ruku je prilika da još jednom u komunikaciji sa zaposlenima podsećamo kao što to svakodnevno naglašavamo kroz pet momenata higijene ruku. Podsećamo da pre kontakta sa pacijentom, nakon kontakta sa pacijentom, pre izvođenja septičnih procedura, nakon kontakta sa sekretima pacijenta i nakon skidanja zaštitnih rukavica treba obavezno oprati ruke prema standardnim higijenskim procedurama. Treba napomenuti da su ruke najčešće korišćeni instrument u radu i one su najčešće mogućnost za prenošenje mikroorganizama upravo onih koji mogu da izazovu infekciju, a samim tim i mogućnost stvaranja rezistencije na pojedine mikroorganizme. Ove godine tema dana posvećenog higijeni ruku je borba protiv antibiotske rezistencije je u vašim rukama. To i znači da su čiste ruke sigurne ruke i SZO je naznačila značaj higijene ruku u prevenciji bolničkih infekcija i prenošenja mikroorganizama posebno rezistentnih na antibiotike –rekla je Zorica Jovanović, sestra za nadzor nad bolničkim infekcijama iz službe Mikrobiologije.

Služba ginekologije i akušerstva u kalendaru zdravlja ima dan posvećen babicama, srednjem i višem medicinskom kadru koji radi raspoređen u šest odseka sa ukupno 42 ginekološko akušerske sestre i babice i 14 pedijatrijskih sestara.

  • maj Međunarodni dan babica ustanovila je Međunarodna konfederacija babica 1992. godine sa ciljem da se ova profesija promoviše kroz razne aktivnosti kao i da se razmenjuju primeri dobre prakse i da se kroz unapređenje babičkog rada unapređuje i zdravlje žena. U srbiji se Dan babica obeležava od 2009. godine radno kao i svake godine – navela je Vanja Bakarević zamenik glavne sestre službe ginekologije i akušerstva.

Babica Tatjana Paunović podsetila je da je još  u 5. veku p.n.e. oformljen trening program za babice, a takođe je do danas ostalo prenešeno značenje reči babica- pomagačica ili primalja, jer je pomoć žena vičnih ovom zanatu pri porođaju nezamenjiva. Prva stručna škola za babice u Srbiji je osnovana 1899. godine u Beogradu, a kasnije su se otvarale više i visoke stručne škole. Babica osim na porođaju ženama pruža podršku i u toku trudnoće kao i u prvim danima nakon porođaja. Babice pomažu izgradnju zdrave porodice i u rukama babice je ključ za budućnost. Glavna babica u porodilištu Verica Živanović rekla je da je porodilište OB Valjevo organizovano u dve porođajne jedinice, porođajne sale i odeljenje babinjara.

  • Mi imamo četiri porođajne sale i jednu operacionu salu za carske rezove. U našem porodilištu godišnje se rodi od 1150 do 1350 beba. Najveći broj beba zabeležen je 2016. godine kada je na svet stiglo 1355 dece. Moram da napomenem da za poslednjih deset godina mi beležimo blagi pad u broju novorođene dece, ali se nadam da će se taj trend popraviti. U prva četiri meseca beležimo blagi pad u broju beba u istom periodu prošle godine, ali do kraja godine imamo priliku da popravimo taj rezultat – rekla je Verica Živanović, glavna sestra akušerskog odseka.

Glavna sestra Mirjana Jovanović, najmlađeg odseka za vantelesnu oplodnju u čijoj službi rade četiri babice, podsetila je da je do sada rođeno 241 beba začeta u najmlađem Centru za VTO.

  • Četiri godine rada i četiri babice u timu svakodnevno pružaju podršku parovima ali i aktivno učestvuju u stvaranju novih života. Mnogobrojne porodice i 241 beba koja je rođena do sada u njihovim životima sasvim značajno mesto zauzimaju upravo babice – rekla je Mirjana Jovanović.

Uspon
Back to top button