Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiKultura

MEĐUNARODNI FESTIVAL GUDAČA „ZLATNE STEPENICE”

[hr style=”double”]izvor:muzika.edu.rs foto:muzika.edu.rs[hr style=”double”]

MŠ „Živorad Grbić” ove godine organizuje po drugi put, međunarodno takmičenje gudača „Zlatne stepenice” u periodu od 26. do 28. maja. Prošlogodišnje iskustvo sa 125 prijavljenih mladih, talentovanih violinista, violista i čelista i podrškom velikog broja domaćih pedagoga ali i onih iz regiona, daje nam razlog da verujemo da su „Zlatne stepenice” prihvaćene kao takmičenje koje objedinjuje svu trenutnu kreativnost na polju rada i afirmacije mladih umetnika gudača na prostoru bivše SFRJ, ukazuje na visok izvođački potencijal umetnika najmlađe generacije ali i inspiriše neke nove inicijative na polju saradnje muzičkih obrazovnih institucija.

Želja nam je da ,,Zlatne stepenice” predstavljaju manifestaciju koja će motivisati i unapređivati kreativnost u našem pedagoškom angažovanju, takmičenje na kome ćemo moći (zahvaljujući propozicijama), da se podsetimo prebogatog opusa kompozicija pisanih za gudačke instrumente (koncerti, komadi, Bahove solo sonate i partite, sonate, kaprisi, minijature…), osvežimo  repertoar koji se donekle ustalio na dosadašnjim takmičenjima…
I ove godine, žiri našeg takmičenja će činiti profesori muzičkih akademija Beograda i Novog Sada: prof. Marko Josifoski, prof. Nikola Aleksić, prof. Mihal Budinski, prof. Srđan Sretenović, prof. Nemanja Marjanović kao i renomirani profesori srednjih škola, prof. Dejan Mitrović i prof. Danijela Milutinović. Imajući u vidu ličnost profesora Dejana Mihailovića, koji je pored profesora valjevske muzičke škole bio jedan od glavnih inicijatora ovog takmičenja, a na prvim „Zlatnim stepenicama” i predsednik žirija, od ove godine smo ustanoviti i nagradu za apsolutnog pobednika takmičenja koja će nositi njegovo ime.

Pored takmičarskog dela programa, svi zainteresovani kandidati mogu se opredeliti za učešće u masterclass programu našeg violiniste, Dragana Sredojevića, koji će biti realizovan u toku trajanja takmičenja. Koncertom ovog violiniste, poreklom Valjevca, biće i otvorene ovogodišnje „Zlatne stepenice”.

Nadamo se da će takmičenje inspirisano entuzijazmom velikih muzičkih pedagoga i ove godine okupiti one najaktivnije, u muziku večno zaljubljene a dodiru žice i strune životno posvećene.

Sa željom da i ove godine „Zlatne stepenice” zazvuče punim sjajem, u ime MŠ „Živorad Grbić” želim Vam srdačnu dobrodošlicu!

-propozicije za takmicenje mozete pogledati na ovom:linku:http://www.muzika.edu.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=360

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!