Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeRegion

Meteorolozi tvrde: Još dva dana smrzavanja i POČINJE PROLEĆE!

Hladno vreme će se zadržati do srede, a onda kreću pravi prolećni dani sa temperaturom i do plus 15. Nema naznaka da će u martu stići novi ledeni talas.

Srbija će još danas i sutra biti u temperaturnom minusu, a već od srede kreće pravo pravcato proleće, tvrde meteorolozi!

Prema njihovim rečima, barem do kraja februara uživaćemo u prijatnom vremenu i temperaturama do 15 stepeni, a za sada nema naznaka da će u martu stići novi ledeni talas.

foto:tanjug

Meteorolog sajta “Weather2Umbrella” Đorđe Đurić ističe da se u sredu završava serija ledenih dana i da širom zemlje stižu temperature iznad i oko proseka za ova doba godine!

– U naredna dva dana još će se zadržati hladno, pravo zimsko vreme, duvaće jaka košava, a preko dana grejaće nas zubato sunce. Međutim, od srede konačno stiže vreme nalik ranom proleću. Iako će jutra biti prohladna, ponegde i praćena mrazom, dnevne temperature će premašiti uobičajen prosek. Dnevna merenja će se kretati od osmog do čak 15. podeoka, praćena suvim i pretežno sunčanim vremenom. Za ova doba godine to je i više nego toplo, ako uzmemo u obzir da su prosečne dnevne temperature u februaru od dva do svega šest stepeni – naglašava Đurić.

Sa njim je saglasan i meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Nedeljko Todorović. On takođe potvrđuje najavljene prognoze i ističe da nam od sredine nedelje konačno stiže suvo i sunčano vreme, bez padavina i snega.

– Od srede će dnevna temperatura svakodnevno biti u postepenom porastu za po stepen, dva. Vreme će biti kao u martu, čak i kao u aprilu, kada smo kalendarski uveliko u proleću. Jutarnja merenja će ići od minus šest do čak plus tri stepena, dok će se dnevna temperatura od srede znatno popraviti, pa će živa u termometru ići od osmog do 15. podeoka – prognozira Todorović.

Prema njegovim rečima, takve temperature će se na duže staze zadržati na našim prostorima, a za sada nema naznaka da nas u martu očekuje novi ledeni talas.

– Sunčano i suvo vreme zasigurno će biti prisutno sve do kraja ovog meseca. Ako ste nešto planirali za taj period, možete slobodno da računate na prolećne temperature. Što se marta tiče, još je rano prognozirati. Nema naznaka novog ledenog talasa, ali nije nemoguće da nas sačeka i neko blaže zahlađenje. Ipak, čini se da je za ovu zimu gotovo sa veoma hladnim danima – dodaje Nedeljko Todorović.

Todorović: Čeka nas suvo i vrelo leto
Srbiju čeka vrelo i suvo leto, jer dosadašnja iskustva govore da ono obično dolazi posle veoma hladne zime kao što je ova, objašnjava meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović.
– Svakako je nezahvalno bilo šta reći u ovom trenutku, ali postoji 60 odsto verovatnoće da nakon hladne zime dođe toplo leto. To ne znači mnogo, ali ne treba odbaciti mogućnost da letnja merenja budu iznad prosečnih vrednosti. Kao što je bilo 2003. i 2012. godine, kada nam je nakon ledene zime i niskih februarskih merenja leto bilo veoma toplo. Postoji taj prirodni ritam toplih leta i hladnih zima, što znači da bi zaista moglo da nas čeka jedno od toplijih leta bez mnogo padavina – objašnjava Todorović.

izvor :informer.rs

 

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!