Вести

MINI TUNEL NA NOVOM BEOGRADU Podvožnjak bi do 2020. godine konačno trebalo da SPOJI BULEVARE

Probijanje pružnog nasipa na Novom Beogradu, koji bi povezao Bulevar umetnosti i Bulevar Crvene armije, ipak ulazi u realizaciju naredne godine. Pokušaji da se ova saobraćajna veza izgradi traju još od 2015. kada je održan prvi tender na kome se nije javio ni jedan ponuđač.

Krajem novembra iste godine raspisan je novi tender, međutim ovog puta Direkcija za građevisko zemljište uputila je direktan poziv ka devet najvećih kompanija. Plan je bio da se dva bulevara povežu još tokom gradnje poslednjeg segmenta prilaza Mostu na Adi, ali je posao ugovoren tek u avgustu ove godine. U trećoj rundi, na tenderu koji je raspisan sredinom aprila, projekat je dodeljen konzorcijumu Energoprojekt-niskogradnja, Institut CIP i Bauwesen, a ukupna vrednost ugovora iznosi 260 miliona dinara bez PDV-a.

FOTO: BEOBUILD / PRIVATNA ARHIVA

Rekonstrukcija i izgradnja brze pruge Beograd-Novi Sad već je zatvorila jedan kolosek na kraku pruge preko Novog Beograda, tako da će ova prilika ipak biti iskorišćena za probijanje pružnog nasipa u produžetku Bulevara umetnosti. Podvožnjak će se nalaziti u trupu pružnog nasipa, a projektovan je kao prolaz za drumski saobraćaj u punom profilu bulevara, sa širinom oko 40 metara i visinom ne manjom od 4.75 metara.

Važno je napomenuti da se podvožnjak projektuje tako da bude kompatibilan sa strategijom razvoja i mogućnošću gradnje dodatnih koloseka na ovom delu železničkog čvora. U dugoročnim planovima, krak železničkog čvora na Novom Beogradu biće proširen na četiri koloseka, sa nova dva vijadukta iznad Ulice Omladiskih brigada i dalje ka proširenom tunelu “Bežanijska kosa”.

Izvor:  Beobuild.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/10/mini-tunel-na-novom-beogradu-podvoznjak-bi-do-2020-godine-konacno-trebalo-da-spoji-bulevare/

Uspon
Back to top button