Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

NATO podržava konstruktivnu ulogu Srbije po pitanju bezbednosti Zapadnog Balkana

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbednosnu politiku Havijerom Kolominom Pirizom u okviru njegove posete Republici Srbiji.

Vučević je tom prilikom ukazao da je spoljnopolitički prioritet Republike Srbije članstvo u Evropskoj uniji, a strateško opredeljenje vojna neutralnost, koja ne predstavlja prepreku za saradnju sa NATO-om, s tim da Srbija nema ambicije da postane članica te alijanse.

On je rekao da jačanju poverenja i uzajamnog razumevanja posebno doprinose brojni susreti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, redovna komunikacija načelnika Generalštaba Vojske Srbije sa komandantom KFOR-a, kao i zajedničke aktivnosti  i saradnja Vojske Srbije i KFOR-a na terenu.

U pogledu stanja bezbednosti u regionu, ministar odbrane preneo je sagovorniku da ukupna situacija na Kosovu i Metohiji izaziva duboku zabrinutost Republike Srbije.

Prema njegovim rečima, aktuelnu krizu izazvao je izostanak primene Briselskog sporazuma od strane Prištine, koja jedinu obavezu koju ima – formiranje Zajednice srpskih opština, nije ispunila.

Vučević je rekao da je naša strana posvećena mirnom rešavanju svih pitanja, tako da od političkog dela NATO-a očekujemo da zadrži svoju poziciju neutralnosti prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, a od KFOR-a da deluje nepristrasno, u skladu sa dodeljenim mandatom, Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 i Vojnotehničkim sporazumom, odnosno da bude jedini i prvi odgovor u svim situacijama gde dolazi do ugrožavanja bezbednosti nealbanskog stanovništva.

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednu politiku Havijer Kolomina potvrdio je da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Republike Srbije.

Kolomina je ocenio da je Srbija veoma cenjen partner i rekao da NATO podržava konstruktivnu ulogu Srbije kada je u pitanju bezbednost Zapadnog Balkana.

On je istakao da je prisustvo KFOR-a od ključnog značaja za garantovanje bezbednosti širom Kosova, te da je KFOR spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!