Вести

НАТО подржава конструктивну улогу Србије по питању безбедности Западног Балкана

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са замеником помоћника генералног секретара НАТО-а за политичка питања и безбедносну политику Хавијером Коломином Пиризом у оквиру његове посете Републици Србији.

Вучевић је том приликом указао да је спољнополитички приоритет Републике Србије чланство у Европској унији, а стратешко опредељење војна неутралност, која не представља препреку за сарадњу са НАТО-ом, с тим да Србија нема амбиције да постане чланица те алијансе.

Он је рекао да јачању поверења и узајамног разумевања посебно доприносе бројни сусрети председника Србије Александра Вучића и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, редовна комуникација начелника Генералштаба Војске Србије са командантом КФОР-а, као и заједничке активности  и сарадња Војске Србије и КФОР-а на терену.

У погледу стања безбедности у региону, министар одбране пренео је саговорнику да укупна ситуација на Косову и Метохији изазива дубоку забринутост Републике Србије.

Према његовим речима, актуелну кризу изазвао је изостанак примене Бриселског споразума од стране Приштине, која једину обавезу коју има – формирање Заједнице српских општина, није испунила.

Вучевић је рекао да је наша страна посвећена мирном решавању свих питања, тако да од политичког дела НАТО-а очекујемо да задржи своју позицију неутралности према једнострано проглашеној независности Косова, а од КФОР-а да делује непристрасно, у складу са додељеним мандатом, Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 и Војнотехничким споразумом, односно да буде једини и први одговор у свим ситуацијама где долази до угрожавања безбедности неалбанског становништва.

Заменик помоћника генералног секретара НАТО за политичка питања и безбедну политику Хавијер Коломина потврдио је да НАТО у потпуности поштује политику војне неутралности Републике Србије.

Коломина је оценио да је Србија веома цењен партнер и рекао да НАТО подржава конструктивну улогу Србије када је у питању безбедност Западног Балкана.

Он је истакао да је присуство КФОР-а од кључног значаја за гарантовање безбедности широм Косова, те да је КФОР спреман да интервенише ако стабилност буде угрожена, у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Uspon
Back to top button