ВестиПолитика

Ne postoji sila koja će nas naterati da priznamo Kosovo

Ne postoji sila koja će Srbiju naterati da prizna Kosovo, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i poručio da se mora postići kompromis, te da i Beograd i Priština moraju da odstupe od svojih tvrdih stavova, jer je to smisao kompromisa.

„Hoćemo da napravimo kompromis i dogovor, ali mora neko u svetu i na Kosovu da razume da Srbija ima svoje interese. Ne postoji sila koja Srbiju može da natera da prizna nezavisnost Kosova, moramo da razgovaramo i da se dogovaramo. Da rešenja u potencijalnoj budućnosti budu bolna i za vas i za nas, samo tako mogu da budu rešenja“, rekao je Vučić.

Vučić je na pitanje novinara iz Prištine u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma rekao da Beograd želi pregovore sa Albancima, ali da i oni moraju da razumeju da Srbija ima svoj interes, da ne doživljava Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu i da je zato potrebno da se sedne i razgovara.

On je rekao da je nemoguće da se postigne dogovor u kojem će Albanci da budu srećni, a Srbi nesrećni.

„Moramo da budemo većim delom nezadovoljni da bi bilo šansi za budućnost. U suprotnom, samo ćemo kopati duboke rovove za koje se nadam da neće biti ratnički, već politički“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da, kao što on u Srbiji može da govori o kompromisu, tako moraju i drugi da govore o tome.

On je rekao i da se nada nastavku dijaloga „vrlo skoro“.

Predsednik je rekao i da će Srbija činiti sve da ne dođe do formiranje vojske Kosova, a da će, ako se dogode, donositi odluke.

„Naš posao je da uradimo sve da se ne dogodi najgori scenario dovođenja Srbije u nemoguću poziciju. Ako dođe do toga, bićemo u izuzetno teškoj situaciji“, rekao je Vučić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/18/ne-postoji-sila-koja-ce-nas-naterati-da-priznamo-kosovo/

Uspon
Back to top button