Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPolitika

Nebojša Tadić najavio je posetu Ratka Dmitrovića

Na konferenciji za novinare odbornik SPAS- a u Skupštini grada Valjeva Nebojša Tadić najavio je posetu Ratka Dmitrovića ministra za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije.

Po rečima odbornika Tadića planiran je sastanak ministra Dmitrovića sa gradskim rukovodstvom 31.marta na kome će između ostalog biti predloženo više inicijativa koje su važne za građane Valjeva.

„Od posebne važnosti je da se temeljno i analitično, na bazi činjenica , utvrde realni problemi naših porodica. Insistiraću na podršci samohranim majkama, koje moraju imati zagarantovana primanja za sebe i decu. Takođe, potrebno je usvojiti zakon po kome će njihovo radno vreme biti četiri sata za punu platu. Predložiću da roditelji koji imaju mala primanja ili ih uopšte nemaju, budu zaštićeni od oduzimanja dece. Umesto da se novac daje hraniteljskim porodicama dodeli roditeljima koji nemaju primanja, pa zbog toga gube decu“, kaže odbornik Tadić i dodaje da država zajedno sa lokalnim samoupravama mora obezbediti da školovanje bude stvarno besplatno.

Odbornik Tadić osvrnuo se i na loše uslove života u našim selima. Po njegovim rečima sela oko Valjeva nemaju osnovne uslove za život, dok mnogi krajevi u Šumadiji, Istočnoj i Južnoj Srbiji su u još gorem stanju.

„Pre neki dan na TV sa nacionalnom frekvencijom cela Srbija gleda kao u čudo kako u valjevskom selu Leskovice seljaci, kada duva vetar, naizmenično drže banderu kako ne bi nestalo struje. U Leliću i drugim selima nema dovoljno tehničke vode , postojanje pijaće vode je već decenijama misaona imenica. Ne postoji ozbiljan sistem i mreža škola, otkupnih stanica, Domova zdravlja, veterinarskih stanica, Domova kulture kao i lokalni putevi koji su u lošem stanju ,“ naveo je odbornik Tadić.

On je dodao da ovakva sela izumiru i ne mogu odigrati ulogu matica koje će obnoviti i omasoviti porodice u Srbiji i Valjevu.

„Valjevo i Srbija treba da donesu odluku da svaki grad u Srbiji odvaja poseban porez ili takse za formiranje budžeta iz koga će se finansirati porodice koje žive u selima oko Valjeva i svakog grada u Srbiji. Svaka porodica koja živi na selu treba iz tog budžeta da prima jednu prosečnu platu. Onima koji žive u gradu je to garancija da će iz tih sela dobijati zdravu i proverenu hranu po povoljnim cenama. Pored ovih mera potrebno je sprovesti novu agrarnu reformu“, predložio je odbornik Nebojša Tadić i zaključio da bez ovih i slučnih mera sela neće biti velika naselja sa puno dece koja će kada stasaju biti oslonac državne uprave, školstva, vojske, zdravstva…

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!