Вести

Nedovoljno gerontodomaćica u trsteničkoj opštini

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku broj starih u Srbiji gotovo je dvostruko veći od broja dece. U plodnoj moravskoj dolini skoro trećina žitelja ima više od 65 godina.

Ni plodna zemlja, ni velika, bogata domaćinstva nisu promenila demografsku sliku kraj Zapadne Morave. U selima, ali i samom Trsteniku, veliki je broj strahih ljudi, posebno onih o kojima nema ko da brine i koji ne žele da napuste svoj dom.

“Mi smo prepoznali potrebu da stare ljude zbrinjavamo, ne samo u gerontološke centre nego da ih smeštamo preko porodičnog smeštaja”, kaže Dragojlo Minić, direktor Centra za socijalni rad Trstenik i sad na porodičnom smeštaju imamo dvadeset troje sugrađana.”

Centar za socijalni rad u Trsteniku

Svoj dom u Osaonici, selu kraj Trstenika posle smrti sina i žene nije želeo da napusti ni Živojin Marinković. Pomoć u kući, koja predstavlja jednu od usluga u okviru brige o starima pruža mu žena koja je za to prošla obuku.

Korisnika je sve više – za četiri godine njihov broj povećan je dvostruko. Vesna Milosavljević, koordinatorka “Ženske inicijative” kaže da ih je sada sto šezdeset:

“Ženska inicijativa uglavnom pretenduje da pokrije sela, jer nam je ta populacija veoma ugrožena. To su staračka domaćinstva, ljudi kojima i bukvalno nema ko da otvori vrata.”

Ljudima je najpotrebnija pažnja, ističe Slavica Pešić, gerontodomaćica:

“Potrebni su im razumevanje i razgovor, sve drugo ili im obezbedi porodica ili sami, ali većinom razgovor, pažnja razumevanje.”

Sagledavajući potrebe svojih vremešnih sugrađana u opštini Trstenik postoji inicijativa da se u narednom periodu otvori i Dnevni boravak za stare u kojem bi provodili deo vremena i družili se sa vršnjacima.

Izvor: rts.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/09/19/nedovoljno-gerontodomacica-u-trstenickoj-opstini/

Uspon
Back to top button