Вести

Ekspres linije: Do Obrenovca za 1.000 skuplje

Različiti uslovi na autobuskim ekspres linijama ka periferiji. Od centra do Lazarevca putnici ništa ne doplaćuju, za razliku od obrenovačke trase. Sekretarijat: Doplatu traže korisnici.

Iako su linije 581E, koja saobraća do Lazarevca, i 860E, koja vozi do Obrenovca, u sistemu “Busplusa”, za putnike povlašćenih kategorija važe različita pravila. Naime, penzioneri, trudnice i studenti mogu sa svojom karticom da koriste sve linije ITS (integrisanog tarifnog sistema), osim ekspres linije Beograd – Obrenovac, koja se doplaćuje.

To znači da povlašćene kategorije samo sa doplatom mogu da se voze linijom 860E do Obrenovca, dok liniju 581E do Lazarevca mogu da koriste svi, bez dodatnog plaćanja. Međutim, da li će ući u vozilo, ponekad zavisi od volje vozača.

Odgovarajućim pravilnikom propisano je da povlašćene kategorije sa uplaćenom mesečnom kartom na personalizovanu karticu mogu da koriste sve linije ITS, osim ekspres linije 860E Beograd – Obrenovac. Za nju je potrebno kupiti doplatnu mesečnu kartu u iznosu od 1.100 dinara, koja se kupuje istovremeno sa mesečnom kartom u pretplati za zone 1, 2 i 3.

Zašto su Lazarevčani u odnosu na Obrenovčane “povlašćeni”, pa za korišćenje brze linije ne moraju da izdvajaju dodatni novac?

Iz Sekretarijata na ovo kratko odgovaraju:

– Naplata doplatne karte na ekspres liniji Beograd-Obrenovac se obavlja na zahtev samih korisnika, s obzirom na to da korišćenje ove linije podrazumeva viši nivo usluge i kvalitetnija vozila.

Ipak, sugrađani tvrde da vozila koja prevoznici “Strela Obrenovac” i “Strela Ub” šalju na linije 860E nisu toliko kvalitetna kao ona koja saobraćaju na ekspres linijama do Lazarevca. Pa ni ovaj argument Sekretarijata ne izgleda uverljivo.

Međutim, Lazarevčani ekspres linijama mogu da se voze bez dodatne naplate, ali na papiru. U praksi se suočavaju sa samovoljom vozača.

– Nekoliko puta sam ušao u ekspres liniju do Lazarevca, kada su mi vozači rekli da njome ne mogu da se vozim jer sam penzioner – priča Zoran Stanojević iz Lazarevca. – Žalio sam se Sekretarijatu za javni gradski prevoz, SP “Lasta” i “Lastra”, ali i zaštitniku građana zbog ove diskriminacije.

Iz Sekretarijata za javni prevoz potvrđuju da su u dva navrata imali pritužbe korisnika u vezi sa ograničavanjem korišćenja linije 581E.

– Sekretarijat je pisanim putem obaveštavao prevoznika da vozači greše i da su u obavezi da nepravilnost otklone. Dobili smo pisana obaveštenja da su preduzete neophodne mere, da je sa vozačima obavljen razgovor, te da im je predočeno da su u obavezi da se pridržavaju Pravilnika – kažu iz Sekretarijata.

BEZ ZAHTEVA ZA NAPLATU

NA pitanje upućeno Sekretarijatu da li su “Lasta” i “Lastra” tražile mogućnost da dodatno naplaćuju vožnju brzom linijom do Lazarevca, kao što to radi obrenovački prevoznik, odgovaraju:

– Nije postojao zahtev korisnika da se obavlja doplata na ekspres liniji za Lazarevac. Postojao je zahtev putnika da se na linijama za Lazarevac, Mladenovac i Sopot naplaćuju rezervacije mesta za sedenje, što je ovaj sekretarijat i prihvatio.

Izvor: novosti.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/09/19/ekspres-linije-do-obrenovca-za-1-000-skuplje/

Uspon
Back to top button