ВестиИнформације

Нема кривице Србије због одустајања од аутопута до Румуније

[hr style=“double“]izvor:vlada.rs foto:ilustracija[hr style=“double“]
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije demantovalo je danas informaciju da je Srbija navodno odustala od gradnje autoputa od Pančeva do Vršca, objasnivši da rumunska strana nije blagovremeno odobrila otpočinjanje tog projekta.

 

U saopštenju se navodi da je srpska strana podržala projekat autoputa koji bi povezao našu zemlju i Rumuniju, smatrajući ga strateškim. O tome svedoči i Memorandum o razumevanju potpisan između rumunskog i srpskog ministarstva transporta iz marta 2016. godine.

Zbog dalje realizacije projekta u okviru programa IPA prekogranične saradnje sa Rumunijom, vodeći partner na projektu, a to je Ministarstvo transporta Rumunije, trebalo je blagovremeno da odobri otpočinjanje projekta. Ali, to se nije dogodilo.

Zbog rizika da bi Republika Srbija, kao partner u projektu, ne svojom krivicom snosila finansijske konsekvence zbog neblagovremenog otpočinjanja projekta, odlučeno je da u ovom IPA prekograničnom pozivu bude podržan naredni projekat iz oblasti zdravstva koji su odobrili i srpski i rumunski partner.

Srbija i dalje apsolutno podržava realizaciju projekta izgradnje autoputa Pančevo–Vršac–Vatin–Temišvar, s obzirom na to da se radi o autoputu, kako od regionalnog, tako i od nacionalnog značaja.

Uspon
Back to top button