Вести

Ниш постаје центар југоисточне Европе

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Niškoj Banji potpisivanju ugovora između Ministarstva privrede i kompanije „Integrated Micro-Electronics Inc.“ (IME), koji predviđa izgradnju fabrike te kompanije u Nišu.

Foto: Tanjug

Ugovor o dodeli sredstava, čime će biti omogućeno da se u tom gradu na jugu Srbije izgradi fabrika koja će zapošljavati 1.250 radnika, potpisali su ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević i izvršni direktor pomenute kompanije Žil Bernar.

Vučić je u obraćanju nakon potpisivanja ugovora poručio da Niš postaje centar jugoistočne Evrope i da se ponosi time, uz ocenu da je tome dobrim delom doprinela i Vlada Srbije.

On je predstavnicima IME poručio da želi da vidi 1.250 zaposlenih, da budu zadovoljni sa porodicama u Niškoj Banji i da se veoma raduje što je ugovor potpisan.

Foto: Tanjug

Premijer je rekao da je pre nekoliko meseci, kada je bio u Nišu, najavio da će uraditi dosta toga za ovaj kraj, uz podsećanje na to da su do sada dovedeni „Džonson elektrik“, koji će imati 3.000 zaposlenih, „Aster“ i druge kompanije, te da će uskoro doći i „Cumbotel“, koji donosi novi kvalitet.

Vlada je, kako je istakao, za Niš definitivno izdvojila dosta novca, a kao primer je naveo da je samo za IME izdvojeno 6.800 eva po radnom mestu.

Time pokazujemo koliko novca dajemo za razvoj Niša, poručio je Vučić i dodao da će uskoro biti otvoren i velelepni klinički centar u tom gradu.

On je napomenuo da je Vlada Srbije izdvojila novac i za budžetske potrebe Niša, a da građani mogu da očekuju bolje vreme za svoj grad i nišavski region.

Uskoro se, kako je istakao, završava Koridor 10, a Nišlije mogu da očekuju ubrzanje početka radova na autoputu Niš–Priština.

Nećemo, međutim, biti zadovoljni dok broj nezaposlenih u Nišu ne bude ispod 20.000, a u nišavskom regionu ispod 30.000, poručio je premijer.

On je naveo da će sledeće godine Niš biti domaćin sastanka premijera evropskih zemalja, o čemu je razgovarao i sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom u Sarajevu.

Vučić je potvrdio da će na taj skup doći svi evropski i lideri regiona.

Bernar je, iskazujući zahvalnost premijeru Vučiću, ministru Kneževiću i Razvojnoj agenciji Srbije (RAS), rekao da vrednost investicije iznosi više od 30 miliona evra, a plan je da se u narednih deset godina zaposli 1.250 ljudi.

Donećemo nove tehnologije i nove klijente. Pred premijerom Vučićem hoću lično da se obavežem na to da će naša kompanija ispuniti ono što je obećala, kao i da neće biti neke ekonomske krize ili drugih situacija koje bi to mogle da promene, istakao je Bernar.

On je naveo da je jedna od njegovih uloga i uloga promotera Srbije, kao i da je već sve klijente u Evropi i SAD obavestio o tome da IME otvara fabriku u Nišu.

Prema njegovim rečima, kompanija je osnovana na Filipinima 1980. godine, a u Niškoj Banji će se proizvoditi komponente za automobilsku industriju i visoke tehnologije, i to će biti 15. fabrika u osmoj zemlji sveta.

Bernar je naglasio da je Srbiju preporučila ekonomska i politička stabilnost, kvalifikovana radna snaga i brzina kojom Vlada Srbije obavlja svoje aktivnosti.

Ne donosimo samo novac i novu tehnologiju, već i nove vrednosti. Imamo dugoročne planove. Planiramo da zaposlimo više od 1.200 ljudi koji će biti deo zajednice koja broji 17.000 radnika, poručio je direktor kompanije „Integrated Micro-Electronics Inc.“.

srbija.gov.rs

Uspon
Back to top button