Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Nova kanalizacija u romskom naselju Bair

Projekat „Živeti zajedno“ je realizovan zajedničkim zalaganjem i sredstvima Evropske unije (EU) i grada Valjeva. U okviru projekta je izgrađena nova i rekonstruisana postojeća kanalizaciona mreža u romskom naselju Bair.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković se zahvalio EU koja je sufinansirala ovaj projekat iz programa EU PRO, kao i UNOPS-u na realizaciji projekta:

“Realizacija projekta je značajna, zato što su poboljšani uslovi i kvalitet života u ovom  naselju, jer je povećana i poboljšana gradska infrastruktura i uticali na zaštitu životne sredine. Za grad Valjevo je bitno svako naselje i svaki deo grada. Bair je blizu centra grada, a nije imao regulisanu postojeću kanalizacionu mrežu.Grad Valjevo će u svojim finansijskim i razvojnim planovima u budućnosti posvetiti više pažnje unapređenju kvaliteta života svih građana. Cilj nam je da sva naselja na teritoriji grada Valjeva budu bolja, lepša, bezbednija i kvalitetnija mesta za život nas i naše dece. Urađeno je 636 metara kanalizacione mreže, priključci i rekonstrukcija postojeće mreže, asfaltirano je 6 ulica, osim Bobvčeve koja je zadržala stari izgled na insitiranje građana. Ukupna vrednost radova je 234.310 evra, od čega je vrednost donacije EU 150.000 evra, a sufinansiranje grada Valjeva 84.300 evra.”

Dragana Novaković, menadžer sektora za infrastrukturu Kancelarije UN za projektne usluge UNOPS je rekla da je uspešno završen projekat čiji su benefiti na zdravlje stanovnika naselja Bair nemerljivi.

“Osim izvedene infrastrukture, stanovnici Baira dobiće i unapređene komunalne usluge. Osim toga, uticaj na zaštitu životne sredine ovog projekta je značajan, jer se unapređuje sistem za upravljanje otpadnih voda. Ovo je cilj projekata lokalne infrastrukture, koje sprovodi program EU PRO, a finansira EU za poboljšanje uslova života lokalnog stanovništva, kroz poboljšanje uslova u školama, vrtićima, ustanovama kulture, sportskim ustanovama ili kao što je slučaj u Valjevu, unapređenje komunalne infrastrukture. Ovo je jedan od 37 projekata lokalne infrastrukture koje EU uz saradnju sa Vladom Republike Srbije sprovodi kroz program EU PRO, koji su vredni ukupno 4,5 miliona evra”, istakla je Dragana Novaković.

Aca Petrović, predstavnik meštana kaže da su zadovoljni ovim što je do sada urađeno, naročito što je Bobovčeva ulica vraćena u prvobitno stanje, a to je starinska kocka, koja je zaštitni znak ovog dela grada.

„Za sad je sve u redu. Nismo zaboravljeni, to je najvažnije! Opština nam pomaže šta treba, a treba nam još malo da se sredi rasveta, neke vodovodne cevi koje pucaju. Evo upravo se postavljaju sprave za igranje dece, klackalice i ljuljaške. Uglavnom, ide na bolje“, rekao je Aca Petrović i naglasio da priključenje na kanalizacionu mrežu očekuje preko 50 kuća.

Prikaži više
Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!