Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPrivreda

Novi korak u uspostavljanju partnerskih odnosa sa Rusijom

Veliki zamah u razvoju sveukupne saradnje i prijateljskih odnosa  Republike Srbije i Ruske Federacije bili su događaji koji su se odvijali uporedo sa zadanjenjam  Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije u Kazanju. U srpskoj delegaciji koju je na zasedanju Međuvladinog komiteta predvodio prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić bio je i rukovodilac Centra za srpsko rusku saradnju Milos Kovacević koji je uz podrsku jedne od najvećih građevinskih firmi na prostoru Rusije  ALK ++ Company organizivao sastanak gradonacelnika Novog Pazara sa rukovodstvom grada Kazanja i Republike Tatarstan.

Kompanija ALK ++ Bajramovića iz Novog Pazara, partner je i podržava rad Centra za srpsko  rusku saradnju, koji daje svojevrsni doprinos i pečat izgradnji sveukupnih odnosa sa Rusijom.

-Kao firma i porodica smo izgradili mnoge građevine, a danas podrškom Centru za srpsko rusku saradnju gradimo mostove srpsko ruske ekonomske  i sveukupne saradnje i ponosimo se time, za nas list kaze predsednik ALK ++ kompanije Adnan Bajramovic pokretač inicijative za saradnju Novog Pazara i Kazanja. Naime, na marginama zasedanja Međuvladinog komiteta organizovan je susret gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca i zamenika gradonačelnika Kazanja Evgenije Lodvigove, koja je  našu delegaciju pozdravila na srpskom jeziku.

-Dogovorili smo sklapanje sporazum o partnerstvu gradova, a podsećam da smo u prošloj godini svojim aktivnostima doveli do potpisivanja sličnog između Valjeva i Sočija. Sve naše aktivnosti deo  su strateške državne orijentacije koja je dovela do stvaranja najboljih srpsko – ruskih odnosa  u istoriji zahvaljujući odgovornoj i prijateljskoj  politici dva predsednika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.  Zaista smo predani poslu u našem delokrugu, pomažući da se mogućnosti saradnje i razvoja odnosa detaljno istraže u svim oblastima od privrede, do kulture i sporta. Jedan od ciljeva nam je da do kraja godine organizujemo upoznavanje i pokretanje saradnje i između drugih gradova Srbije i Rusije, objašnjava za naš list rukovodilac Centra za srpsko – rusku saradnju Miloš Kovačević. Ističe da je predsedsednik Tatarstana Rustam Minihanov tokom razgovora vođenih u Kazanju najavio dolazak u Srbiju do kraja godine.

Podsećamo, da je u organizaciji Centra nedavno realizovana prvi dolazak ruskog ambasadora Aleksandra Bocan Harčenka u Novi Pazar. Gradonačelnik Nihat Biševac je tada ovu postu označio istorijskom. Dolaskom naše delegacije i gradonačelnika Biševca u Kazanj i susretom sa upravom ovog grada u organizaciji Centra, udareni su temelji novim, konkretnim oblicima saradnje.

-U Kazanju smo posetili i Ministarstvo poljoprivrede Republike Tatarstan i dogovorili posetu delegacije koju zanima saradnja u oblasti poljoprivrede, kaže Biševac. Inače da su predstavnici Novog Pazara na zaseadnju u Kazanju p rezentovali mogućnosti za razvoj poljoprivrede, a pre svega stočarstva i proizvodnje mesa i mlečnih proizvoda, u izuzetno ekološki očuvanoj prirodi. Velike šanse  Biševac vidi i u turizmu i očekuje veći priliv gostiju iz Tatarstana i uopšte, Rusije. Kazanj je  inače univerzitetski grad, a Novi Pazar grad sa najmlađim stanovništvom u Srbiji i Evropi i zato je u planu, uz pomenutu ekonomsku saradnju, i razmena mladih i studenata, ali i razvoj kulturnih veza u čemu veliku ulogu igra Centar za srpsko rusku saradnju i ALK ++ Company.

Jedan od aktera kazanjskih sastanaka i razgovora bio je i predstavnik ALK ++ Company Nino Bajramović. Kaže da je njemu lično i kompaniji koju predstavlja bila velika čast da bude deo državne delegacije  Srbije na zaseadnju Međuvladinog komiteta.

– Mi Bajramovići ćemo kao ljudi koji su se rodili u Srbiji, u Novom Pazaru, a ceo život proveli u Rusiji gde poslujemo, učiniti sve da pomognemo naš rodni kraj. Bili smo i na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, gde je naš državni sekretar Bogdan Igić odlično predstavio potencijale Srbije i mogućnosti za saradnju. Očekujemo uskoro da će u Srbiju doći velika privredna delegacija koja želi da investira u sektor poljoprivrede u Novi Pazar, ali i Sjenicu i druge opštine našeg kraja, posebno na Pešter, objašnjava za nas list Nino Bajramović značaj razgovora vođenih u Kazanju.  Prestonicu Tatarstana, jedne od bogatijih, ekonomski razvijenijih ruskih republika, nastajuje milion i po stanovnika, predstavnika150 nacija i samim tim Kako ukazuju naši sagovornici, ovaj  grad je primer celom svetu za toleranciju i suživot.

Antrfile: Forum gradova i mladih diplomata

Na sastanku u Kazanju predstavnici Centra predložili su konkretne korake u razvoju kulturne saradnje.

-Već radimo na tome da se  izložbu crteža dece Tatarstana iz Beograda penese i u Novi Pazar.Naši ruski prijatelji i partneri su nas pozvali da u aprilu budemo na Forumu mladih diplomata i Forumu gradova partnera Kazanja I mi cemo tamo biti.

Boks: Borisovu predstavljen veliki projekat

Na Međuvladinom komitetu rusku delegaciju predvodio je prvi potpredsednik Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov kome smo predstavili projekat izgradnje Memorijalnog kompleksa u Kasarni „Aleksandar Berić“ u Novom Sadu posvećenom stradalim srpskim i ruskim mornarima u Drugom svetskom ratu, koji finansira ALK ++ Company. O kulturnoj saradnji razgovarali smo i sa zamenikom ruskog ministra kulture Olgom Jarilovom, ukazuje rukovodilac Centra.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!