Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Novine u oblasti transfuziologije

Zakon o transfuzijskoj medicini, čija puna primena počinje od 1. januara 2019, dok se ove godine prilagođava, prilično centralizuje celu oblast transfuzije i davalaštva. U službi Transfuzije Opšte bolnice Valjevo se navodi da nema bojazni od nestašica krvi jer se u prelaznom roku za primenu novog zakona oslanjaju na dobru saradnju sa Institutom za transfuziju krvi Srbije i Crvenim krstom Valjevo. Ubuduće će na ovom području krv uzimati isključivo Institut za transfuziju krvi Srbije u saradnji sa službom Transfuzije Opšte bolnice Valjevo i Crvenim krstom Valjevo, dok je praksa dobrovoljnih akcija davalaštva ubuduće onemogućena.

– Mi ćemo od prvog juna ove godine početi primenu ovog zakona gde će Opšta bolnica i Institut napraviti dogovor o budućem radu i aktivnostima. U sklopu izmena u prelaznom periodu do 1. januara sledeće godine, dok potpuno ne zaživi sistem, dogovorićemo sa Institutom da davaoci mogu da dolaze u ovu službu tokom ovog prelaznog perioda, a tu krv bi svakako obrađivao Institut za transfuziju. Očekujemo da će kada potpuno zaživi novi sistem sve funkcionisati jer će kalendar akcija koji će sprovoditi Institut biti usklađen i sprovođen zajedno sa valjevskim Crvenim krstom. Dakle kao i do sada će se raditi koordinisano, sve akcije zajedno će sprovoditi Crveni krst Valjevo, Služba transfuzije Opšte bolnice Valjevo i Institut za transfuziju krvi Srbije kome i teritorijalno potpadamo sa autobusom za transfuziju na trgu. Mi ćemo Institutu za transfuziju po zakonu do kraja oktobra dostavljati svoj plan za sledeću godinu i Institut će nama slati autobuse u skladu sa tim planom. Svaka ustanova ima obavezu da ima petodnevne rezerve krvi. A u slučaju neke hitne intervencije koja zahteva veće količine krvi, ona će biti dostavljana iz najbliže banke ili Instituta – rekao je dr Milutin Mihailović, načelnik službe Transfuzije OB Valjevo i potpredsednik Crvenog krsta Srbije. On je naveo da će novim sistemom biti predviđeno da svaka bolnica ima uvid u stanje svih drugih i banaka krvi tako da neće biti bojazni od nestašica u hitnim slučajevima.

Potpredsednik Crvenog krsta Srbije i načelnik službe Transfuzije dr Milutin Mihailović navodi da novi zakon definiše dva nivoa transfuzije. Prvi su ovlašćene službe za transfuziju koje će se baviti uzimanjem i obradom krvi i to će biti zavodi u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, te Institut za transfuziju u Beogradu. Drugi nivo su opšte bolnice koje će postati banke krvi za lečenje pacijenata.

 izvor:obvaljevo.rs foto:obvaljevo.rs

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!