Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Novosadski sajam uspešan za valjevske poljoprivrednike

Od 18. do 24. septembra održan je 88. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, 53. međunarodni sajam lova i ribolova i sajam ekologije u halama i na otvorenom prostoru Sajmišta.

Sajam poljoprivrede okupio je male proizvođače i velike kompanije, a nastupilo je oko 800 izlagača iz 17 zemalja. Organizovano je devet kolektivnih izložbi, uz sve poznate i uobičajene segmente.

“Ove godine se održavao sajam poljoprivrede u Novom Sadu i da napomenem da je grad Valjevo posle deset godina učestvovao na sajmu. “Agrorazvoj” kome je grad Valjevo osnivač je organizovalo stručnu komisiju koja je izabrala najkvalitetnija grla priplodne sjeničke rase pramenke i imali smo popunjene sve kolekcije, ukupno 60 grla,dakle devet naših izlagača. Izlagači su svi sa teritorije valjevske opštine, iz valjevskih sela: Valjevska Kamenica,Suvodanje, Lelić, znači većinom ovaj malo planinski predeo gde se sjenička pramenka pokazala dobro. Vodili smo naše poljoprivrednike kojima je bio obezbeđen prevoz, ulaznice, doručak i to je jedan vid podsticaja, gde smo pomogli našim poljoprivrednicima, neki su čak kupili i neke mašine. Sam ovaj vid podsticaja pored svih što grad Valjevo daje, mnogo je i bitno da naše poljoprivrednike prikazujemo, da možemo da im pomognemo da mogu da plasiraju svoj prizvod, da ih jednostavno cela zemlja vidi i da vidi da je taj kvalitet sa teritorije grada Valjeva. Da napomenem zbog čega smo naše poljoprivrednike i pozvali i predložili da izlažu na sajmu posle deset godina, iz razloga jer smatramo da se stvarno ta rasa sjeničke pramenke mnogo dobro pokazala i da prikažemo malo Novom Sadu, celoj Srbiji kakva je ta sorta, a uspeva na našim područjima. Rezultati su bili da smo dobili deset nagrada, od toga jednu nagradu je dobio “Agrorazvoj” kao specijalnu plaketu za organizaciju i pomoć stočarstvu, a naši poljoprivrednici su dobili ostalih devet za sve kategorije po jednu nagradu, imali smo i jedno šampionsko grlo”, naglasio je direktor “Agrorazvoja” Dragutin Kuzmanović.

Najzastupljenija sorta na sajmu bila je „vitemberg“ i “il de france“, a izlagači su bili iz cele Srbije.

“Upravo zbog toga je bilo bitno da mi pokažemo našu ovcu sa naše teritorije i smatram da je ovaj odlazak u Novi Sad bio pun pogodak, što pokazuju I nagrade koje su naši poljoprivrednici dobili. Pošto smo jako uspešno prošli, videćemo da naredne godine povećamo broj učesnika, da više poljoprivrednika prikažemo i da idu u još većem broju. Prijavilo se 120 poljoprivrednika, a na kraju nisu došli svi. Trenutna situacija sa Kovidom je verovatno uzrokovala takvim odzivom. Na samom sajmu je posećenost bila manja, nije za poređenje sa prethodnim godinama, ali bitno je da se takve manifestacije održavaju”, rekao je Kuzmanović.

Na priredbama koje su održane na 88. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom sadu, snažna podrška je bila Češka Republika – zemlja partner Poljoprivrednog sajma.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!