Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Novosti iz Srednje škole “Dragačevo“ Guča: Takmičenje u preduzetništvu „Napravi korak“

U prepunoj sali Doma kulture u Guči 22. Aprila, pred žirijem i publikom,  timovi učenika Srednje škole „Dragačevo“ iz Guče prezentovali su svoje poslovne ideje koje su nastale u okviru takmičenja u izradi biznis planova „Napravi korak“. Podršku ovoj manifestaciji kroz stručne savete i sponzorstvo  dali su kompanija UTP „Morava“ iz Čačka i Turistička oraganizacija Dragačevo. Profesorke ekonomske grupe predmeta Milena Obradović i Ivana Čvorović Plavšić dale su ideju, organizovale i realizovale takmičenje.

Ovakav vid učeničke afirmacije kroz takmičenje na kom se suočavaju biznis ideje učeničkih timova u SŠ „Dragačevo“ ove godine je bio završna manifestacija  „Preduzetničke nedelje“. Nedelja je započela gostovanjem direktora marketinga UTP Morava Maristele Bilelić i Đorđa Aničića koji su učenicim učesnicima takmičenja održali tribinu kroz koju su im približili svet turizma i ugostiteljstva, govorili  o značaju marketinga i uopšte o radu uspešne turističko ugostitenjske kompanije kao što je „Morava“ iz Čačaka.  U prethodnoj nedelji održan je prvi deo takmičenja  tokom kog su učenici izrađivali svoje biznis planove.

Pred učenike je bio zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će obogatiti turističku i ugostiteljsku ponudu opštine Lučani i time privući veći brojturista koji će u Dragačevo dolaziti tokom cele godine. Takmičenje ima za cilj da učenicima pruži uvid u savremeni način poslovanja i da ih motiviše da unaprede preduzetnički duh, proaktivno razmišljaju i povećaju mogućnosti samozapošljavanja kroz razvoj sopstvenih biznis ideja na datu temu. Učesnici su učenici svih smerova (gimnazija opšteg smera, finansijaki administrator, hemijsko tehnološki tehničar i bravar zavarivač) i razreda koji se mešaju u osam timova po pet učesnika, koji treba da simuliraju realno poslovno okruženje.

U završnom delu manifestacije učenički timovi su prezentovali svoje radove u trominutnom izlaganju, a potom odgovarali na pitanja žirija. Žiri su činili predstavnici UTP „Morava“ Maristela Bijelić i Đorđe Aničić, predstavnica TO Dragačevo Marijana Luković i profesor SŠ „Dragačevo“  Guča Sofija Vasiljević. Uzimajući u obzir kvalitet biznis plana, inovativnost ideje, kvalitet prezentacije, timski duh i saradnju članova, žiri je doneo odluku i odabrao tri najbolje ekipe. Pobednička ekipa „Bandži“ predstavila je inovativnu ideju da se lepote Ovčarsko Kablarske klisure turistima pokažu i preko bandži skakaonice, uz ponudu jela iz našeg kraja u obližnjem restoranu. Drugoplasirana ekipa „Sva blaga Dragačeva“ bi sva dragačevska blaga turistima pokazala uz kvalitetnu uslugu u spa centru i uz bogatu ponudu domaćih jela. Tim koji je zauzeo treće mesto „Naše malo selo“ u svom dragačevskom etno selu tokom cele godine animiralo bi turiste brojnim radionicama: vožnja traktora, edukacija o obradi zemljišta, procesu pripreme zimnice.

Najbolji su nagrađeni novčanom nagradama koje je obezbedila kompanija UTP „Morava“ Čačak i robnim nagradama koje je obezbedila TO „Dragačevo“ Guča. UTP „Morava“ je za sve učesnike obezbedila posluženje i nagradne pakete.

Događaj su svojim prisustvom podržali predstavnici „MB Namenska“ iz Lučana, potpredsednik opštine Lučani i direktori svih osnovnih škola u opštini Lučani.

Profesori Srednje škole „Dragačevo“

Ivana Čvorović Plavšić i Milena Obradović

https://infosvetionik.rs/2019/04/24/novosti-iz-srednje-skole-dragacevo-guca-takmicenje-u-preduzetnistvu-napravi-korak/

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!