Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Obećano i Ispunjeno Ulica dr Elizabet Ros dobila asfalt

Kada je u junu u oproštajnoj poseti bio tadašnji ambasador Velike Britanije Nj.E. Denis Kif, svečano je otkrio tablu sa nazivom ulice, koja je dobila ime po dr Elizabet Ros.

Predstavnici grada Valjeva su tada poručili da će osim što će Valjevo dobiti prvih pet ulica, nazvanim po hrabrim medicinarkama iz Velikog rata, ove ulice biti infrastrukturno uređene.

Ulica dr Elizabet Ros pre asfaltiranja
Ulica dr Elizabet Ros pre asfaltiranja, foto: Željko Bošković

Tako je nekoliko dana pre Nove godine i asfaltirana Ulica dr Elizabet Ros, koja počinje od Radničke ulice i završava se u Rađevom selu. Vrednost radova sa PDV-om iznosi 1.200.000,00 dinara, a radove dužine 160 metara asfalta izvelo je Preduzeće za puteve Valjevo.

Naime, pet ulica u prigradskom naselju Rađevo selo je odlukom gradske vlasti dobilo imena hrabrih doktorki i medicinskih sestara, kao što su dr Elsi Inglis, Evelin Haverfild, dr Elizabet Ros, Flora Sents i Olivere King. Elizabet Ros je doktorka iz Londona, škotskog porekla, koja se dobrovoljno javila i došla u Srbiju da leči teško obolele od tifusa, od koga je i sama umrla za vreme Prvog svetskog rata.

Uz sve vojne počasti sahranjena je na groblju u Kragujevcu, februara 1915. godine o čemu je izvestila i tadašnja „Politika“ na naslovnoj strani.

dr Elizabet Ros
dr Elizabet Ros

izvor:kolubarski.info

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!