Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju

Povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju, u ponedeljak, 25. marta u 10.00 časova, predstavnici grada Valjeva i Vojske Srbije će položiti cveće na spomenik pilotu Milenku Pavloviću, a potom će biti organizovano polaganje cveća na spomenik stradalima u ratovima od 1991. do 1999. godine.

Zbog polaganja zakletve u Valjevu i vikend odsustva vojnika, valjevskoj kasarni je odobreno da polaganje cveća bude u ponedeljak, 25. marta, a ne u nedelju, 24. marta kada je godišica početka bombardovanja. Namera je da uz najviše vojne počasti, koje podrazumevaju počasni vod Vojske Srbije bude obeležena ova godišnjica, pa je iz tog razloga zakazano za ponedeljak, 25. marta.

I ova godišnjica početka bombardovanja Srbije je tužno podsećanje na pogibiju troje Valjevaca – Dmitre Dukić (91), Milke Krunić (72) i Milisava Mićića (37) i povređenih 50 sugrađana. Bombardovanje Valjeva je počelo 14. aprila 1999. godine, a na Valjevo i okolinu je palo 215  bombi, najviše-150 bombi je bačeno na fabriku „Krušik“.

Na Maljenu su 6. aprila 1999. godine poginula dvojica mladih potporučnika Željko Savičić i Siniša Radić.

U herojskoj odbrani na nebu iznad našeg grada, 4. maja poginuo je pilot pukovnik Milenko Pavlović.

U bombardovanju Valjeva je uništena zgrada MUP-a, kao i objekti u Pričeviću i na Divčibarama, srušeno je pet stambenih zgrada, oštećeno je preko 200 stanova i 50 kuća.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!