Вести

Obeležen Dan herojske odbrane Beograda 1915.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je venac na Spomen-kosturnicu braniocima Beograda 1915. godine na Novom groblju povodom Dana herojske odbrane Beograda.

Zajedno sa članovima Savez udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920. i Društvom za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, položio je vence i na grob majora Dragutina Gavrilovića na Novom groblju i Spomenik braniocima Beograda 1915. godine na Dunavskom keju.

– U godini jubileja, 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, kao i svake godine, sećamo se datuma kada su branioci Beograda svoj život dali za otadžbinu. Požrtvovano, oni su od početka rata 1914. do pada prestonice Kraljevine Srbije trpeli najveći pritisak, jer je tada Beograd bio pogranični grad. Ta žrtva i odanost otadžbini je nešto što motiviše pokolenja. Uvek ćemo ih se sećati i njihova borba i stradanje biće putokaz za sve nas kako treba čuvati i braniti svoju zemlju i svoj narod – rekao je Mladenović.

Pomoćnik gradonačelnika se osvrnuo i na herojstvo majora Gavrilovića, koji je svojim govorom motivisao branioce da brane Beograd od višetruko brojnijeg protivnika.

– Beograd će stogodišnjicu od završetka Velikog rata obeležiti manifestacijom „Dani slobode“. Beograd će prvi put obeležiti dva veoma važna događaja, a to su osobođenje prestonice u Drugom svetkom ratu 20. oktobra 1944. i oslobođenje prestonice u Prvom svetskom ratu 1. novembra 1918. godine. Iako je važan datum, do sada 1. novembar nije bio adekvatno obeležavan. Želimo da podsetimo na teške trenutke naše države, prelazak preko Albanije, Solunski front, oslobađanje Srbije – rekao je Mladenović.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/07/obelezen-dan-herojske-odbrane-beograda-1915/

Uspon
Back to top button