Вести

Обележена слава капеле манастира Ћелије

Празник Преноса моштију Светог Јована Златоуста молитвено свечано је обележен и ове године у манастиру Ћелије, чија је капела посвећена овом важном дану у хришћанској историји. Светом Литургијом је началствовао умировљени парох ваљевски протојереј- ставрофор Љубисав Аџић, уз саслуживање архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Саше Максимовића, старешине Храма Васкрсења Христовог протонамесника Драгана Јаковљевића и свештенослужитеља при Храму Светог Нектарија Егинског јереја Александра Филиповића и појање ћелијског сестринства, предвођеног игуманијом мати Гликеријом. Поучно слово о празнику у коме нас наша Света Црква подсећа на пренос светог тела из јерменског села Комена, где је у изгнанству окончао свој земаљски живот највећи ранохришћански проповедник, у Цариград где је као патријарх управљао Црквом, упутио је јереј Душан Ђаковић. Усуд прогонства у туђу земљу, попут Светог Јована Златоуста, доживео је и Свети Владика Николај, Нови Златоуст из Лелића, који је своје школовање започео управо у манастиру Ћелије.

  • Данас овде, уз благослов Преподобног Оца Јустина, славимо сећање на повратак Светог Јована Златоуста у Цариград након тридесет година од упокојења. Да су блажени они који су прогнани правде ради, живи доказ је Свети Јован Златоусти. Он је испунио Христово јеванђеље и просветио друге народе, нарочито народе у његовом окружењу. Ти народи данас много страдају и много пате- рекао је јереј Душан Ђаковић.

Свети Јован Златоусти био је пореклом из Сирије, великог града у Антиохији, где је постојала велика хришћанска школа. Напустио је град и посветио се монашком животу у пустињи. Много тога је оставио заувек. Велики је благослов што је Отац Јустин нама оставио овде, стварајући по узору на њега, храбрећи људе да остварују јеванђељски подвиг, све оно чему нас учи Свето писмо. Свети Јован Златоусти је био инспирација Оцу Јустину и инспирација је многим богословима данас, истакао је отац Душан Ђаковић. Славећи Светог Јована Златоуста, славимо живог Бога, закључио је он, благословивши све учеснике данашње свечаности у манастиру Ћелије.

Uspon
Back to top button