Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Obeležena slava kapele manastira Ćelije

Praznik Prenosa moštiju Svetog Jovana Zlatousta molitveno svečano je obeležen i ove godine u manastiru Ćelije, čija je kapela posvećena ovom važnom danu u hrišćanskoj istoriji. Svetom Liturgijom je načalstvovao umirovljeni paroh valjevski protojerej- stavrofor Ljubisav Adžić, uz sasluživanje arhijerejskog namesnika drugog valjevskog protonamesnika Saše Maksimovića, starešine Hrama Vaskrsenja Hristovog protonamesnika Dragana Jakovljevića i sveštenoslužitelja pri Hramu Svetog Nektarija Eginskog jereja Aleksandra Filipovića i pojanje ćelijskog sestrinstva, predvođenog igumanijom mati Glikerijom. Poučno slovo o prazniku u kome nas naša Sveta Crkva podseća na prenos svetog tela iz jermenskog sela Komena, gde je u izgnanstvu okončao svoj zemaljski život najveći ranohrišćanski propovednik, u Carigrad gde je kao patrijarh upravljao Crkvom, uputio je jerej Dušan Đaković. Usud progonstva u tuđu zemlju, poput Svetog Jovana Zlatousta, doživeo je i Sveti Vladika Nikolaj, Novi Zlatoust iz Lelića, koji je svoje školovanje započeo upravo u manastiru Ćelije.

  • Danas ovde, uz blagoslov Prepodobnog Oca Justina, slavimo sećanje na povratak Svetog Jovana Zlatousta u Carigrad nakon trideset godina od upokojenja. Da su blaženi oni koji su prognani pravde radi, živi dokaz je Sveti Jovan Zlatousti. On je ispunio Hristovo jevanđelje i prosvetio druge narode, naročito narode u njegovom okruženju. Ti narodi danas mnogo stradaju i mnogo pate- rekao je jerej Dušan Đaković.

Sveti Jovan Zlatousti bio je poreklom iz Sirije, velikog grada u Antiohiji, gde je postojala velika hrišćanska škola. Napustio je grad i posvetio se monaškom životu u pustinji. Mnogo toga je ostavio zauvek. Veliki je blagoslov što je Otac Justin nama ostavio ovde, stvarajući po uzoru na njega, hrabreći ljude da ostvaruju jevanđeljski podvig, sve ono čemu nas uči Sveto pismo. Sveti Jovan Zlatousti je bio inspiracija Ocu Justinu i inspiracija je mnogim bogoslovima danas, istakao je otac Dušan Đaković. Slaveći Svetog Jovana Zlatousta, slavimo živog Boga, zaključio je on, blagoslovivši sve učesnike današnje svečanosti u manastiru Ćelije.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!