Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Sećanje na večnu Desanku Maksimović

U porti Crkve Svetih Arhanđela u Brankovini, danas je održan pomen povodom 30 godina od upokojenja naše najveće srpske pesnikinje Desanke Maksimović, kao i osnivanja Zadužbine.

Tim povodom, stihove su govorili učenici osnovnih škola „Prota Mateja Nenadović“ iz Brankovine, „Desanka Maksimović“ iz Valjeva i učenici Valjevske gimnazije.

Nakon toga,  u sali Valjevske gimnazije upriličena je svečana akademija, a prisutne je pozdravio gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković.

“ Uvaženi skupe,

kao gradonačelnik Valjeva vas pozdravljam i želim dobrodošlicu u grad Desanke Maksimović. Tri decenije nakon njene smrti, Valjevo i Srbija čuvaju uspomenu na nju, divimo se njenom stvaralaštvu, proučavamo ga. Generacije mladih rastu uz njene pesme, a Brankovina je postala mesto hodočašća za sve one koji cene istoriju, tradiciju i umetnost. Hvala vam što doprinosite da Desanka Maksimović ostane podjednako inspirativna i interesantna i današnjim generacijama. „Obećala si jednom u detinjstvu da ćeš biti večna…”pisala je Desanka, a mi ispunjavamo to obećanje čuvajući uspomenu na nju”, poručio je gradonačelnik Gojković.

U svečanoj sali Valjevske gimnazije, priređen je i prigodan umetnički program, koji su izveli učenici Valjevske gimnazije.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!