Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeKulturaPolitikaPrivredaRegion

Odbornik grada Valjeva Miloš Kovačević dao intervju za međunarodni list interaffairs : Srbija je naša majka, a Rusija njena sestra

U odnosima Srbije i Ruske Federacije Beogradski centar za srpsko-rusku saradnju sve je prisutniji, okupljajući do tada brojne odvojene aktivnosti u oblastima ekonomije, javne diplomatije, omladine, sporta, kulture, obrazovanja i drugih segmenata koji povezuju dve zemlje.

Osnivači Centra su mladi Srbi i Rusi, istaknuti učesnici u razvoju i unapređenju srpsko-ruskih odnosa na različitim poljima, koji su svoje snage i potencijale spojili sa idejom da Centar postane mesto gde će se stvarati i sprovoditi mnogi rusko-srpski događaji i ideje u korist obe države i obe nacije.

Centrom vodi  Miloš Kovačević, koji je od ruskog predsednika Vladimira Putina dobio posebnu medalju i diplomu za organizovanje učešća više od 200 mladih iz Srbije na Svetskom festivalu mladih i studenata u Sočiju.

Za naš list :

Aktivnosti našeg Centra u potpunosti podržavaju politike i strateška saradnja naše dve države, koje uspešno sprovode predsednici Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, zahvaljujući kojima su rusko-srpski odnosi danas na najvišem nivou u istoriji.

Posebna pažnja posvećena je radu sa mladima koji akcijom „Prijateljstvo na ruskom“ dva slična jezika i dva bratska naroda postaju još bliži. Nastojimo da vratimo ruski jezik u Srbiju, ponovo organizujući besplatne kurseve ruskog jezika u više od 15 gradova, gde mladi ljudi mogu obogatiti svoje znanje predavanjima o ruskoj književnosti, istoriji i kinematografiji. Spremni smo i isprobati tradicionalnu rusku kuhinju, pa želimo da osećamo ruski duh svim svojim čulima, celom svetu poznat zahvaljujući delima Tolstoja, Dostojevskog, Čehova …

U isto vreme, u Rusiji za početak u Sočiju i Moskvi, planiramo da organizujemo „Prijateljstvo na srpskom jeziku“, gde bi mladi Rusi imali istu priliku – bolje da nauče srpski jezik, kulturu i tradiciju. Naš cilj je da mladi u Srbiji uče ruski jezik, koji je iz Srbije potpuno izbačen pre 19 godina, tako da se pripremaju za rad u ruskim kompanijama, jer su predstavnici poslovanja iz Rusije već pokazali veliko interesovanje za rad našeg Centra i izrazili se njihove namere da ga prošire u Srbiju „, kaže Kovačević

Pravni savet, na čijem čelu je beogradski advokat Edvin Prelić, uspešno deluje u okviru Centra za srpsko-rusku saradnju, gde pružaju pravnu pomoć svima koji žele da rade u Rusiji ili iz Rusije u Srbiji, a takođe pomaže u sprovođenju poslovnih planova i traženju strateških proizvodnih partnera i prodaju robe.

U Državnoj dumi Miloš Kovačevič nedavno je učestvovao na konferenciji pod nazivom „Drugi svetski rat: Istina za mir“, posvećenoj reviziji istorije koja se nameće od Zapada.

Tokom sastanka sa Marijom Voropajevom, predsedavajućom Omladinskog parlamenta pri Državnoj dumi, dogovoreno je da Beogradski centar organizuje srpsko-ruski forum za mlade i kampanju za razmenu i podršku srpske omladine za učešće u događajima u Rusiji, kao i događaje za odgovore mladi Rusi u Srbiji.

Zajedno sa Aleksandrom Zaldostanovom, vođom Noćnih vukova, veoma popularnom u Srbiji, Kovačević je nedavno predvodio delegaciju Centra u gradu Aleksandrov, Vladimir regija, koja je učestvovala u ceremoniji otvaranja spomenika caru Ivanu Groznom. Ovim korakom aktivisti Centra za srpsko-rusku saradnju još jednom su želeli da istaknu vekovne veze dva naroda, pošto je baka prvog cara cele Rusije bila Srba Ana Iakšić.

Predsednik i jedan od osnivača Centra je Adnan Bairamović, srpski biznismen iz Sočija, vlasnik najveće srpske građevinske kompanije u Rusiji, ALK ++, koja je, između ostalog, organizovala međunarodnu poslovnu konferenciju sa partnerom MAIB u Rusiji i ugovorila posetu. u Srbiju, delegacija preduzetnika regije Samara, koja je obezbedila besplatne letnje praznike na obali Sočija za 30 studenata iz Srbije, doprinela je potpisivanju tvinning sporazuma između srpskog grada Valjeva i Soči, koji je učestvovao u izradi primerka čudotvornog krsta Godenovo za crkvu Svetog Save u Beogradu – najveće pravoslavne crkve na Balkanu, organizovao je posetu sestara iz Rusije Srbiji …

Na pitanje zašto voli Rusiju, Miloš Kovačevič jednostavno odgovara: „Ljubav se ne može objasniti … Srbija je naša majka, a Rusija njena sestra. I svako dijete jako voli svoju tetku. U Rusiji se svaki Srbin oseća kao kod kuće. Rusi kažu isto o našoj zemlji kada dođu u Srbiju, jer ne mogu biti gosti u bratovoj kući. „Verujem da su Srbi i Rusi jedan te isti narod, verujem u našu zajedničku budućnost i da ćemo svojim radom pomoći i potvrditi da će saradnja Rusije i Srbije biti samo bolja, na obostranu korist i zadovoljstvo.“

 

 

Aktivisti centra takođe su aktivno učestvovali na sastanku na beogradskim ulicama sa predsednikom Putinom u okviru njegove posete Srbiji, a srpski predsednik Vučić nedavno je bio u Sočiju.

 

 

 

Predstavnici Centra za srpsko-rusku saradnju u Sočiju i Moskvi biće otvoreni u narednoj godini, sa brojnim novim dešavanjima i nastavkom postojećih.

 

 

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!