Вести

Održana Parada ponosa

U Beogradu održana Parada ponosa. Srbija i Beograd su poslali poruku da se ovde poštuju ljudska prava i tolerancija, poručio gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da u gradu nema nikakvih problema i da je time zadovoljan. Poručio je da je Beograd otvoren i tolerantan grad koji poštuje pravo na slobodu i različitosti.

“Ovo je praznik demokratije, slavimo univerzalne vrednosti. Ovo je važan dan da posaljemo poruku da je Beograd grad otvorenog srca koji poštuje sve različitosti, jer smo svi jednaki“, rekao je Radojičić i dodao da će šetati sa učesnicima Parade ponosa.

Sa učesnicima prajda je prošetala i premijerka Ana Brnabić. Među okupljenima, uoči početka šetnje u Ulici kralja Milana, bili su i ambasador SAD Kajl Skot, Francuske Frederik Mondoloni, Norveške Arne Sane Bjornstad, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

Ministar  BrankoRužić rekao je novinarima da je promovisanje tolerancije obaveza svih, vlade i građana, jer je “jednakost zagarantovana Ustavom i zakonima“. Kako kaže, s vremena ne vreme postoje problemi, ali ih država prepoznaje i svake godine pravi korak napred kako Srbija ne bi bila percipirana kao homofobična zemlja.   On je dodao da je izmenjen Zakon o matičnim knjigama i da je napravljen iskorak, jer je, kaže, omogućeno da se promena pola nađe u matičnim knjigama.

Ministar Zoran Ðorđević istakao je da će nadležni nastaviti da rade na unapređenju ostvarivanja ljudskih prava svih građana i da se prava svih sve više poštuju iz godine u godinu. “Ovo pokazuje da se Srbija promenila, da je drugačija zemlja i to je poruka koju danas šaljemo u svet, da je Srbija zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava“, rekao je Ðorđević.

Šetnjom od Slavije do Studentskog trga, pripadnici LGBT populacije i ove godine su ukazali na svoj položaj u društvu. Učesnike Parade ponosa podržali su premijerka, ministri, gradonačelnik Beograda, ambasadori. Bilo je pojačano prisustvo policije, a incidenata nije bilo. Od 10 do 20 časova u centru grada je važio poseban režim saobraćaja.

Šetnja je počela nešto posle 14.30, a učesnici su krenuli sa četiri punkta – sa Slavije, iz Prizrenske ulice kod hotela „Moskva“, iz Resavske ulice i sa ugla Kolarčeve i Makedonske. Na Studenstkom trgu je održan veliki koncert, a učesnike Parade dočekala je pevačica Ida Prester. Ceo program je trajao do 20 časova. Slogan ovogodišnje parade ponosa je bio „Reci DA“.

Stefanović: Građani pokazali toleranciju, dobar posao policije

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zahvalio je građanima i policijskim službenicima.

„Želim da se zahvalim građanima Srbije koji su pokazali odgovornost prema svojoj zemlji i toleranciju, kao i policijskim službenicima koji su svoj posao obavili na najbolji mogući način“, navodi se u izjavi ministra, saopštio je MUP.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/09/16/odrzana-parada-ponosa/

Uspon
Back to top button