ВестиКултура

Одржано културно-духовно вече у част 170 година од рођења Светог Нектарија Егинског

 Културно-духовно вече и представљање књиге „У сретање Светом Нектарију Егинском чудотворцу“, аутора протoјереја-ставрофора  Ненада Андрића одржано је у сали Скупштине града где се окупило више од 200 наших суграђана.

Foto: Zeljko Boskovic
Foto: Zeljko Boskovic

Културно-духовно вече организовано је по благослову Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Милутина, а у част 170 година од рођења Светог Нектарија Егинског.

Foto: Zeljko Boskovic
Foto: Zeljko Boskovic

О делу „У сретање Светом Нектарију Егинском чудотворцу“ беседили су  аутор књиге протојереј-ставрофор Ненад Андрић, ђакон Душан Новаковић, водитељ радија „Источник“ Епархије ваљевске, Наталија Ковачевић, иконописац и ктитор Храма Светог Некатрија у Ваљеву, као и мр српске књижевности, Дарен Миливојевић.

Књига „У сретање Светом Нектарију Егинском чудотворцу“ нашла је пут до верног народа и отворила путеве ка великом Божјем угоднику. У овом делу је сабрано чудесно житије светитеља, као и сведочанства бројних молитвеника, којима је молитвено заступништво Светог Нектарија подарило исцељење од најтежих телесних и душевних болести, као и потомство бездетним паровима.

Foto: Zeljko Boskovic
Foto: Zeljko Boskovic

„Слава Богу на свему и Пресветој да су нас благословили данас да сабрани око наших Епископа Милутина и Силуана са свештенством и монаштвом прослављамо најпре молитвено на св. Литургији 170 година од рођења дечака Анастасија, свима познатог Светог Нектарија Егинског и то баш у новосаграђеном храму првом у Србији посвећеном св. Нектарију.  Сада духовно настављамо славље овде у овом градском дому са жељом да нас све Господ благослови, да следимо пут Светих отаца. Мислим да су то благослови нама Србима у овом крају најпре Светог Владике Николај и Преподобног Аве Јустина. Да их следујемо у љубави ка Богу и ближњима, да следујемо у јеванђељском животу, посту, молитви, покајању, исповести, причешћу…одлазак на Литургију и молитвено учешће на њој и примање светог причешћа јесте главно за човека, јер тако смо у јединству са Господом”, рекао је у својој беседи између осталог аутор књиге прота Ненад Андрић.

„Моје прво сретање са ликом Св.Нектарија и чудима Божјим кроз мошти св.Нектарија веже ме за манастир Ћелије. Управо у манастиру Ћелијама где сам видео прво чудесно исцељење од Св.Нектарија, Свети Ава Јустин записао је пророчке речи 70- тих година прошлог века… које видимо да се испуњавају у наше дане, пред нашим очима: „ И заиста, велико је то чудо да у овом нашем веку неверја и маловерја, постане повод толиких духовних збивања и кретања овај од многих презрени и до саме смрти понижавани Архијереј и Светитељ Христов Нектарије. Ма где га верни призивали и призивају у молитвама са вером, стизао је он и стиже увек.“ И ето сведоци смо да и овде у Ваљеву пројављена је воља и жеља за молитвеним заступништвом Св.Нектарија и одједном благослови…доста Ваљеваца је посетило Егину, па старца Нектарија, храм се подиже Свецу, затим доста исцељења из дан у дан се дешава, благослови за бездетне супружнике…и што је веома битно кроз чуда св.Нектарија прилазимо у сретање Дародавцу Господу нашем Исусу Христу…јер без Господа не би било ни једног чуда. Зато Ава Јустин Свети и пише у Житијама Светих за дан 9. новембар по црквеном календару или по новом календару 22. новембар и наглашава да је Св.Нектарије послан од Бога Бога зато да исцељује и две најтеже и најраширеније болести нашег времена: злу болест рака и болест ђавоиманости, и уопште нервна и душевна обољења”, рекао је прота Ненад.

Foto: Zeljko Boskovic
Foto: Zeljko Boskovic

Овом приликом протојереј-ставрофор Ненад Андрић даривао је иконе Св. Нектарија помоћнику градоначелника Мирославу Пимићу и одборнику у Скупштини града Милану Гајићу, који су ове дарове примили у име Града и градоначелника др Слободана Гвозденовића.

Културно-духовно вече и представљање књиге „У сретање Светом Нектарију Егинском чудотворцу“, организовали су град Ваљево и Епархија ваљевска, на иницијативу одборника у Скупштини града Милана Гајића. Догађају су присуствовали свештенство Епархије ваљевске, монаштво, одборници у Скупштини града, помоћници градоначелника, директори јавних предузећа и установа и бројни грађани.

Foto: Zeljko Boskovic
Foto: Zeljko Boskovic

„Да смо сви једнаки и сложни и да тако прослављамо Бога“, поручио је протојереј-ставрофор Ненад Андрић на крају ове свечаности.

Град Ваљево

 

Uspon
Back to top button