ВестиИнформације

Одржано предавање Удружења “Живот и здравље” из Београда

Предавање је реализовано у сарадњи са Одељењем за локални развој и привреду општине Ваљево. Ово је прво у низу предавања која се планирају, а теме су биле “Зашто су водећи здравствени проблеми у порасту? „ и “Узрок болести- наслеђе или стил живота”. О томе су говориле чланице и инструкторке Удружења мр ph. Ивана Кантарџиев, дипломирани медицински биохемичар и др sc. med Зорица Плавшић, специјалиста и магистар наука за јавно здравље.

Удружење “Живот и здравље” је непрофитна и нестраначка организација која се бави промоцијом здравог начина живота. Постоји већ пет година а око ње је окупљена група лекара која се волонтерски бави здравстевном едукацијом.

Институт за јавно здравље Србије је изјавио да је Србија здравствено запуштена, да су људи јако болесни из два разлога. Први разлог је незнање, јер људи не знају да се штите од болести,нису здравствено просвећени. А други разлог је беспомоћност јер људи су, опет из незнања, пасивни и мисле да не могу ништа да учине. Ми желимо да са овим предавањима у свим градовима Србије, а радимо у већ преко 10 градова, људима укажемо колико су болести- хроничне, болести срца и рака у напредовању, колико је то опасно и колико, уствари, зависи од нас самих да ли ћемо бити више или мање болесни. Ми смо ту да научимо људе како да буду здрави”, изјавила је мр Ивана Кантарџиев.

Др мед. Зорица Плавшић нагласила је да наслеђе има неку улогу у настанку обољења, али да се зна да данас преко 80 посто одговорности за сопствене здравствене проблеме сносимо ми. „ Начин на који живимо, што подразумева здраву храну – ми предлажемо лагани прелазак на вегетаријанску исхрану, онда колико смо физички активни, колико се одмарамо, какву воду пијемо и колико воде пијемо, то су све делови једног програма који се зове „New start” (Нови почетак) а почетна слова овог слогана су предавања тј. делови програма које ми спроводимо. На пример “N “ на енглеском значи исхрана,следеће би било “E” што би значило физичку активност итд. “ .

Ово је уводно предавње, а наредна која планирамо поједниначно ће обрађивати сваки овај корак доста шире са много више практичних савета јер ће предавачи бити здравствени радници”, рекла је др Плавшић. Она је и истакла да Удружење планира бројне друге активности, у виду интерактивних курсева и радионица,као на пример здравог кувања и физичке активности.Овај целокупан програм се односи на одрасле али уколико буде интересовања, постоји исти овакав програм и за децу.

Из Удружења су заинтересовани за сарадњу са свим здравственим установама као са вртићима и школама.

Uspon
Back to top button