Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Kultura

Ostojin dug valjevskim pripovedačima

Iz štampe se nedavno pojavila  značajna knjiga za valjevsku književnost, ali  i za srpski književni prostor. To je knjiga Naslednici Glišićevog blaga Ostoje Miše Prodanovića. Miša Prodanović je cenjen književni kritičar, zaposlen u Matičnoj biblioteci ”Ljubomir Nenadović”, čiji je i direktor bio pune dve decenije. Knjiga nosi podnaslov  Zabeleške o valjevskoj pripoveci i pripovedačima u 19. i 20. veku.

” Knjiga „Naslednici Glišićevog blaga: zabeleške o valjevskoj pripoveci i pripovedačima u 19. i 20. veku“ je moj dug Valjevu, njegovoj književnosti i književnicima. Zapravo, to je prvi deo tog duga, onaj koji se odnosi na pripovetku i pripovedače. Knjiga je namenjena svima onima koji pripadaju ovom književnom moru u kome plove jedan Prota, Ljuba, Glišić, Desanka, Beli Marković i  Slaven Radovanović, ali se otkrivaju i neki manje poznati, kao što su Svetozar Gavrilović, D. Ilić Jejo,  M. Mandić i drugi. Siguran sam da je korisno  podsetiti se i jedne značajne posleratne pripovedačke plejade okupljene oko Vere Kolaković, Zorana Joksimovića, Mila Gligorijevića i Petra Pajića,  ali i na one koji su došli kasnije, kao što su Života Filipović,  Janko Levnaić, Saša Obradović, i drugi, sve do najmodernijeg izraza oličenog u kratkoj-kratkoj priči Dejana Bogojevića.

Knjiga je, dakle, namenjena svima koji žele da upoznaju lepotu i vrednosti valjevske pripovetke i pripovedača, da spoznaju njenu panoramu u rasponu od dva veka i steknu predstavu o njenom mimezisu, stilskim,  tematskim i poetičkim poljima i sredstvima, a s obzirom na citatnost i drugih  hermeneutika valjevske propovetke, ima i obrazovnu upotrebnu vrednost.

Ohrabrile su me lepe reakcije zastupljenih autora, a biću zadovoljan ako ona uspe na produktivan način da poveže sadašnjost i tradiciju, oličenu pre svega u sjajnom Glišiću,  i obnovi interesovanje za ove teme i ovu fenomenologiju”, rekao nam je autor knjige.

Ovu izuzetnu knjigu Ostoje Prodanovića potpisuju izdavači: Književna zajednica Valjevo“ i Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ Valjevo.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!