КултураПривреда

Ваљево се враћа на винску карту Србије

После много деценија Ваљево и околина се поново враћају на винску карту Србије! Да је тако потврђује и податак да је само у 2015. години од грожђа изново подигнутих винограда произведено око 250 хиљада литара вина. Од те количине само чланови Удружења виноградара и винара „Градина“ из Ваљева произвели су више од 30 хиљада литара квалитетног вина, које се већ нашло на тржишту и ван граница Србије.

-То најбоље потврђује да се Ваљево са околином, тачније поцерско виногорје, поново успешно враћа на винску карту Србије, каже за va1.info Милован Стојковић, председник Удружења виноградара и винара „Градина“ у Ваљеву, а поводом 14. фебруара, Дана виноградара Србије.

Последњих година, подсетимо, на територији нашег краја подигнуто је близу 50 хектара нових савремених засада винове лозе, а шире још толико. Ради се, углавном ,о винским сортама као што су „вранац“,“мерло“,“кабернет“,“шардоне“,“бургудунац“, домаћа „Морава“ и друге. Градска општина Ваљево, у складу са својим финансијским могућностима, помаже подизање нових засада, али и изградњу подрума за вино. Захваљујући томе, уз велико ангажовање власника, већ су изграђени најсавременији подруми за чување и неговање вина у Бујачићу, Миличиници, Мрчићу и другим селима.

Очекује се да ће са подизањем нових засада винове лозе наставити на још већим површинана. У томе виноградари очекују већу помоћ надлежног Министартсва пољоприведе, стручну помоћ научних институција, која ни до сада није изостајала, али и градских и општинских власти.

Враћање нашег краја на винску карту Србије значиће много и за развој туризма. Нажалост,туристичке организације не у само Ваљеву већ у суседним општинским центрима као да у томе нису препознале шансу за своје веће ангажовање и на тај начин давање подршке за свеукупни развој овог краја зашто су, такође, одговорне.

Uspon
Back to top button