Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
KulturaPrivreda

Valjevo se vraća na vinsku kartu Srbije

Posle mnogo decenija Valjevo i okolina se ponovo vraćaju na vinsku kartu Srbije! Da je tako potvrđuje i podatak da je samo u 2015. godini od grožđa iznovo podignutih vinograda proizvedeno oko 250 hiljada litara vina. Od te količine samo članovi Udruženja vinogradara i vinara “Gradina” iz Valjeva proizveli su više od 30 hiljada litara kvalitetnog vina, koje se već našlo na tržištu i van granica Srbije.

-To najbolje potvrđuje da se Valjevo sa okolinom, tačnije pocersko vinogorje, ponovo uspešno vraća na vinsku kartu Srbije, kaže za va1.info Milovan Stojković, predsednik Udruženja vinogradara i vinara “Gradina” u Valjevu, a povodom 14. februara, Dana vinogradara Srbije.

Poslednjih godina, podsetimo, na teritoriji našeg kraja podignuto je blizu 50 hektara novih savremenih zasada vinove loze, a šire još toliko. Radi se, uglavnom ,o vinskim sortama kao što su “vranac”,”merlo”,”kabernet”,”šardone”,”burgudunac”, domaća “Morava” i druge. Gradska opština Valjevo, u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, pomaže podizanje novih zasada, ali i izgradnju podruma za vino. Zahvaljujući tome, uz veliko angažovanje vlasnika, već su izgrađeni najsavremeniji podrumi za čuvanje i negovanje vina u Bujačiću, Miličinici, Mrčiću i drugim selima.

Očekuje se da će sa podizanjem novih zasada vinove loze nastaviti na još većim površinana. U tome vinogradari očekuju veću pomoć nadležnog Ministartsva poljoprivede, stručnu pomoć naučnih institucija, koja ni do sada nije izostajala, ali i gradskih i opštinskih vlasti.

Vraćanje našeg kraja na vinsku kartu Srbije značiće mnogo i za razvoj turizma. Nažalost,turističke organizacije ne u samo Valjevu već u susednim opštinskim centrima kao da u tome nisu prepoznale šansu za svoje veće angažovanje i na taj način davanje podrške za sveukupni razvoj ovog kraja zašto su, takođe, odgovorne.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!