ВестиРегион

Otvorena nova proizvodna linija JTI u Senti

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas, prilikom posete kompaniji „Japan Tobacco International“ (JTI ) u Senti, da ova kompanija pokreće novi investicioni ciklus u Srbiji za narednih pet godina za poboljšanje proizvodnje i proširenje kapaciteta, u vrednosti od 51 milion dolara.

Brnabić je, nakon puštanja u rad nove proizvodne linije u ovoj fabrici, čija je vrednost 16 miliona dolara, istakla da se onda kada japanski investitor negde dođe da investira, i svi ostali ulagači iz sveta osećaju konforno da plasiraju sredstva u tu zemlju.

Zbog toga su japanske investicije toliko važne, posebno u ovim teškim i izazovnim vremenima, ukazala je ona i podsetila na to da je u periodu od 12 godina Japan investirao u Srbiju približno 300 miliona dolara.

Premijerka je naglasila da novi investicioni ciklus JTI pokazuje koliko su japanski investitori zadovoljni u Srbiji i koliko je naša zemlja sposobna da napravi dobar privredni i poslovni ambijent za investitore.

Ona je najavila i da će u Japanu biti osnovan japansko-srpski biznis klub koji će dodatno dovoditi investitore u Srbiju.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je puštanje nove proizvodne linije, kao prvi korak u velikom investicionom ciklusu od 51 milion dolara koje će JTI uložiti u Srbiji do 2026. godine, veliki dan za kompaniju, za Sentu, ali i za celu našu zemlju i našu ekonomiju.

Otvaranje nove proizvodne linije zameniće uvoz od preko milijardu cigareta. Pored toga, u planu je izgradnja novog skladišta za gotove proizvode i duvan i novog razvojnog centra. Ovaj događaj ima izuzetan značaj u širem ekonomskom kontekstu, jer ove godine imamo rekordan nivo stranih investicija, podvukao je Mirović.

On je iskazao zahvalnost kompaniji na visokom stepenu društvene odgovornosti, s obzirom na to da se ogromna sredstva investiraju u našoj zemlji, uz napomenu da je JTI, od kupovine Duvanske industrije Senta 2006. godine, uložila kod nas 185 miliona evra i danas zapošljava 350 radnika.

Potpredsednik kompanije JTI Takahiro Kumamoto istakao je da uspeh ove kompanije u Srbiji ne bi bio moguć bez podrške Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i Opštine Senta.

Prema njegovim rečima, novi investicioni ciklus veliki je korak, kako za tu kompaniju, tako i za poboljšanje poslovne klime u Srbiji, jer će u narednom periodu, uz modernizaciju opreme i povećanje obima proizvodnje, biti povećan izvoz i broj zaposlenih.

Ambasador Japana u Srbiji Katsumata Takahiko podsetio je na to da je JTI prva direktna investicija te zemlje u Srbiji, ocenivši da je ova kompanija doprinela lokalnoj i srpskoj ekonomiji, kreirajući radna mesta i puneći lokalne i nacionalni budžet.

Nova proizvodna linija će udvostručiti kapacitete kompanije, čime će se znatno uvećati i sam izvozni potencijal fabrike u Senti, a JTI će doprineti većoj vrednosti izvoza od uvoza u ovoj oblasti industrije, odnosno povoljno će uticati na spoljno-trgovinski bilans Srbije.

Deo investicionog ciklusa JTI u Srbiji biće namenjen izgradnji Razvojnog centra, gde će se u naredne dve godine razvijati jedinstvene modularne i fleksibilne mašine za pravljenje i za pakovanja cigareta. U planu je da kompanija ovu modernu tehnologiju razvija zajedno sa svojim dobavljačima.

Dodatno, do kraja godine, najkasnije u januaru 2023. završava se izgradnja savremenog skladišta cigareta površine 1.200 metara kvadratnih, te savremenog magacina za duvan koji se prostire na 1.000 kvadrata.

Zbog povećanja proizvodnih kapaciteta i obimnog posla, JTI planira i otvaranje novih radnih mesta u narednim godinama.

Uspon
Back to top button