Вести

Ovaj srpski grad za 10 godina izgubio je 7.000 stanovnika

Opadanje nataliteta, odnosno prirodnog priraštaja, posledica je migracije na relaciji selo-grad.

Opština Trstenik je između dva popisa, 2002. i 2011. godine, izgubila oko 7.000 stanovnika, što je skoro 15 odsto ukupne populacije. Taj podatak ukazuje na nestanak brdskih sela u trsteničkoj opštini i njihovo potpuno napuštanje.

Opadanje nataliteta, odnosno prirodnog priraštaja, posledica je migracije na relaciji selo-grad i prvenstveno posledica odliva mlade populacije u veće gradske sredine i inostranstvo, što je posledica sve veće nezaposlenosti i smanjenja životnog standarda.

Smanjenje prirodnog priraštaja dovelo je do poremećaja u starosnoj strukturi, kao i do intenzivnih promena u socio-ekonomskoj strukturi.

Prosečna starost u opštini Trstenik je 42 godine – 43 za žene i 41 godinu za muškarce.

Broj popisanih stanovnika je veoma nizak i ukoliko se odliv stanovnika bude nastavio ovim intenzitetom, u skorijoj budućnosti, ova mesta će postojati samo na geografskim mapama.

Vlada Srbije je zbog toga Trstenik svrstala u petnaest opština u Srbiji sa najlošijom demografskom kartom.

Dragica Gočanin Pejčić, ginekolog akušer u Domu zdravlja u Trsteniku, rekla je za Tanjug da je prošle godine ukupno bilo 202 trudnice, a u prvoj polovini ove godine samo osamdeset dve:

“U 2016. godini bilo 311 novorođenih beba, a prošle čak stotinak manje. Ove godine je još manje beba. Nadamo se da će do kraja 2018. godine, prosek novorođenih beba biti kao i 2017. godine, ali sigurno nećemo premašiti taj broj.”

Napomenula je da je u poslednje vreme primećeno da se sve više trudnica odlučuje za treće dete, zbog pomoći koju država nudi majkama sa troje dece.

Opština Trstenik je taj problem postavila kao prioritet za rešavanje. Iz opštinskog budžeta se već izdvajaju određena sredstva pomoći majkama i deci.

Aleksandar Ćirić, predsednik Opštine Trstenik, očekuje da će se ovakvi vidovi pomoći povećati još više, da će se finansirati socijalno ugroženi i uvećati sredstva za zdravstvenu zaštitu:

“U budžetu imamo posebne stavke koje se odnose na pomoć nezaposlenim porodiljama, kojima se isplaćuje 10.000 dinara mesečno u trajanju od godinu dana. Zatim, izdvajamo sredstva za vantelesnu oplodnju, koja smo sa 70.000 povećali na 250.000 dinara, a nadoknadu za novorođenu decu smo podigli sa 10.000 na 17.000 dinara. Želimo da svake godine povećavamo visinu sredstava, kako bi se porodice iz Trstenika odlučivale za roditeljstvo.”

Spas u problemu depopulacije trebalo bi potražiti u razvoju seoskog turizma, tamo gde je prirodna sredina očuvana i čiji bi razvoj i osnovna inspiracija trebalo da bude selo samo po sebi, podizanje njegovog ekonomskog znažaja i samostalnosti, zadržavanje mladih na selu, smanjenje stope nezaposlenosti i iskorišćavanje postojećih kapaciteta.

https://info24.rs/2018/07/17/ovaj-srpski-grad-za-10-godina-izgubio-je-7-000-stanovnika/

Uspon
Back to top button