Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Informacije

Patrijaraška Liturgija na praznik Spaljivanja moštiju Svetog Save u manastiru Mileševa

Sveti Sava je bio matica, tačka oslonca, mesto okupljanja i nadahnuća mnogim pravoslavnim Srbima. Tačka,  u kojoj su se okupljali mnogi koji su imali smirenu veru, istinsku i pravu potrebu za Bogom, a u isto vreme imali su neke svoje neduge, neke svoje probleme i onda, na ovom mestu su, iako nisu bili pravoslavni hrišćani, dolazili sa takvim raspoloženjem srca, molitvom se obraćali svetitelju Božijem, a on ih po ljubavi svojoj u odnosu na sve ljude,  zastupao pred Gospodom, jedna je od nadahnutih pastirskih pouka koje je na praznik Spaljivanja moštiju Svetog Save i 425. godišnjicu od tog istorijskog događaja , 10. maja 2002. godine, uputio Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Porfirije na Svetoj Liturgiji u manastiru Mileševa.

Patrijarhu Porfiriju sasluživali su   Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i Preosvećena gospoda Episkopi: žički Justin, mileševski Atanasije, kruševački David, timočki Ilarion, zahumsko-hercegovački Dimitrije, valjevski Isihije, budimljansko-nikšićki Metodije i remezijanski Stefan. Pored brojnog sveštenstva, monaštva i vernog naroda, deo liturgijskog sabranja bili su: sestrinstvo manastira Mileševa sa igumanijom mati Akvilinom, princ Filip i princeza Danica Karađorđević, dr Vladimir Roganović, direktor Uprave za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama, predstavnici Islamske zajednice Srbije, lokalnih samouprava koje teritorijalno pripadaju Eparhiji mileševskoj, javnih i ustanova kulture.

U ime braće arhijereja, Patrijarh Porfirije je izrazio veliku radost što su se današnjeg dana sabrali u manastiru Mileševa, gde su mošti Svetog Save boravile punih 360 godina. Sabranje u Mileševi deo je putešestvija poglavara SPC kroz Mitropoliju crnogorsko – primorsku i eparhije, kojima je upravljao Sveti Vasilije Ostroški, a u okviru Svetovasilijevskih dana- duhovne manifestacije posvećene ovom Božjem ugodniku u čast 350 godina od njegovog prestavljenja Gospodu.

J. J.

Fotografiju preuzeta sa SPC.RS

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!