Вести

Počela obnova Trga republike

Počela je rekonstrukcija Trga republike, nakon koje će taj deo Beograda dobiti izgled kakav imaju svi veliki centralni trgovi u gradovima Evrope. Radovi će trajati 420 dana i odvijaće se u dve faze.

Prva faza će biti završena 1. marta naredne godine i odvijaće se isključivo na površini samog trga. Druga faza će podrazumevati izmene u saobraćaju, jer će radovi biti prošireni i na područje oko trga.

Ono što će biti zaštitni znak novog trga su drvoredi koji će biti postavljeni na nekoliko mesta. Takođe, drugačijim kamenom na samom trgu biće označena dva važna mesta za istoriju grada. To su Stambol Kapija, ali i mesto gde su nekada bili sahranjeni crvenoarmejci koji su oslobađali Beograd. Radovi, čija je vrednost  922 miliona dinara,  odvijaće se non stop, 24 časa. Novina je da će građani na sajtu direkcije za građevinsko zemljište moći, putem dve kamere, da gledaju kako oni napreduju.

Izlazak Beograda na reke, putem novih pešačkih zone, podrazumeva ujedno i projekte koji će se širiti duž same reke, obvoga puta u pravucu Dunava.

Ideja širenja pešačke zone, sa rekonstrukcijom Trga Republike, ujedno je i približavanje grada konceptu evropskih gradova koji imaju važne centralne trgove. Ono što se čeka je raspisivanje međunarodnog konkursa za zgradu opere i baleta preko puta Narodnog pozorišta, čime će biti rešene i problem staklenca koji će tada biti uklonjen jer u velikoj meri odudara od ambijentalnosti trga.

https://info24.rs/2018/08/22/pocela-obnova-trga-republike/

Uspon
Back to top button