Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Počela rekonstrukcija kliničkih zdravstvenih centara

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar posetili su danas Urgentni centar KCS, gde je adaptacijom neurohirurške i mikrohirurške sale započet Projekat rekonstrukcije i izgradnje sedam bolničko-zdravstvenih centara u Beogradu.
Mihajlović je tom prilikom najavila da će se tokom 2017. i 2018. godine raditi na rekonstrukciji sedam kliničkih zdravstvenih centara, među kojima je i Klinika za neurohirurgiju Kliničkog centra.

Ovo nije samo adaptacija dve operacione sale u Urgentnom centru, već početak rekonstrukcije sedam kliničkih zdravstvenih centara, navela je ona.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kako je ukazala, obezbedilo je 260 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za svih sedam ustanova i potpisalo ugovor sa Saobraćajnim institutom CIP.

Prema njenim rečima, približno 100 miliona evra obezbeđeno je za radove na rekonstrukciji, od čega 70 miliona evra iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope, a ostatak od Evropske investicione banke.

Plan je, kako je navela, da u okviru projekta najpre, u naredna dva i po meseca, počne obnova Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, a ubrzo zatim i u KBC „Dragiša Mišović”.

Lončar je istakao da je prioritet u dinamici rekonstrukcije KCS dat adaptaciji neurohirurške i mikrohirurške operacione sale Urgentnog centra, s obzirom na to da se u tim salama godišnje izvrši više od 800 neurohirurških, 800 mikrohirurških i približno 140 maksilofacijalnih operacija.

Prema njegovim rečima, time će biti dobijene dve potpuno nove mikrohirurške i neurohirurške operacione sale, u kojima će složene operacije izvoditi iskusni neurohirurzi, ali i oni mladi koji se zapošljavaju i osposobljavaju za to da budu makar podjednako uspešni kao njihove sadašnje kolege.

Na taj način ćemo obezbediti kontinuitet i pun kapacitet zbrinjavanja pacijenata, kojima je neophodno pružiti ovaj vid operativnog zahvata, poručio je Lončar.

Radove na sanaciji i adaptaciji operacionih sala u Urgentnom centru izvodi preduzeće “Koloseum inženjering“, a projekat je uradio Saobraćajni institut CIP.

Vrednost radova iznosi 15 miliona dinara, a rok za njihov završetak je 45 dana.

izvor:srbija.gov.rs

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!