Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiRegion

Počinje kampanja za veću bezbednost tehničkih proizvoda

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da, u saradnji sa Evropskom unijom, pokreće kampanju „Bezbednost nema cenu“ o značaju i efektima primene propisa u oblasti bezbednosti proizvoda.

 

Osnovni cilj kampanje jeste podizanje svesti građana da biraju električne proizvode koji su testirani od strane akreditovanih institucija, ali i privrede da jedino takvi proizvodi mogu da se nađu kako na domaćem, tako i na zahtevnim stranim tržištima.

Kampanja započinje akcijom ukazivanja na “srpski znak usaglašenosti”, koji predstavlja dokaz ispunjenosti najsavremenijih evropskih standarda u oblasti bezbednosti tehničkih proizvoda.

Pomoćnik ministra privrede Jovan Petrović rekao je tim povodom da sve to omogućava da se na tržište stavljaju bezbedni proizvodi i štiti životna sredina, jer se misli na potrošače i njihovu bezbednost, što je od ključnog značaja.

Ministarstvo zbog toga i pokreće ovu kampanju, čiji je cilj da građani steknu naviku da, kada kupuju tehniku, potraže električni proizvod koji na sebi nosi “srpski znak usaglašenosti”, baš kao što potrošači u Evropi traže čuveni znak CE, istakao je Petrović.

Šef sektora u Delegaciji EU u Srbiji Štefen Hudolin rekao je da je bezbednost potrošača u Evropskoj uniji na prvom mestu.

Važno nam je i da srpski potrošači koriste bezbedne proizvode, kao i da srpski proizvodi koji se izvoze garantuju bezbednost u skladu sa evropskim normama, naveo je Hudolin.

U okviru kampanje planirana je i serija informativnih radionica za privrednike širom Srbije, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, kao i intenzivna saradnja sa medijima u cilju ukazivanja na važnost tehničke usaglašenosti i bezbednosti proizvoda, upoznavanja i informisanja kako za potrošače, tako i za naše privrednike.

Kampanja je deo tvining-projekta „Jačanje kapaciteta nacionalnog sistema za infrastrukturu kvaliteta i tela za ocenjivanje usaglašenosti“.

Projekat finansira Evropska unija sa miliona evra, u cilju unapređenja sistema infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji.

Posebna komponenta projekta odnosi se na pomoć privredi, potrošačima i javnosti u cilju podizanja svesti o značaju infrastrukture kvaliteta, ističe se u saopštenju.

[hr style=”double”]srbija.gov.rs[hr style=”double”]

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!