Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Političari zaseli i u fotelje sportskih klubova

Priča o depolitizaciji u Srbiji odavno više ne privlači pažnju građana. Što se umešanosti politike u sport tiče, tu je bilo nekih skromnih pokušaja da se političari udalje iz uprava sportskih saveza i klubova, nešto malo političara čak je i „naselo“ i povuklo se iz sporta, ali vidljiv pomak nije napravljen. U Valjevu takvih pokušaja nije ni bilo, te je lista političara na čelu sportskih klubova prilično dugačka. Prema podacima Agencije za privredne registre, valjevski političari su prilično aktivni kao predsednici, odnosno zastupnici sportskih klubova.

Epitet apsolutnog pobednika u izuzetno jakoj konkurenciji poneo je Đorđe Milanović, potpredsednik GO SPS-a i direktor JKP „Vidrak“. On je predsednik čak dva kluba, Odbojkaškog kluba „VA – 014“ i Fudbalskog kluba „Junior Novo naselje“. Iako se u javnosti Milanović navodi kao predsednik OK „VA – 014“, po podacima APR-a, zastupnik kluba je Aleksandar Mijailović, takođe član GO SPS-a i direktor UFK „Valis“. Pored tandema „odbojkaša“, još trojica valjevskih socijalista nalaze se na čelu sportskih klubova. Tako je Dragan Jeremić predsednik Kik – boks kluba „Valjevo“, a Milorad Ilić Fudbalskog kluba „ZSK“. Primer svojih starijih partijskih kolega prati i omladinac Strahinja Poznanović, predsednik Kluba ekstremnih sportova „Ikstrim femili 014“.

Pored socijalista, predsednici klubova su još i Zoran Nikolić, član valjevskog SNS – a i direktor Elektrodistribucije u Valjevu. On je predsednik Šahovskog kluba „Vladika Nikolaj Srpski“, mada je alfa i omega kluba počasni predsednik, dr Boško Đukanović. Poslednji u ovom nizu je Dragan Vuković, nekadašnji član SPO – a, odakle je isključen, sada član GG „Za Valjevo“. On je odbornik u gradskoj Skupštini, a predsednik je Atletskog kluba „Metalac“.

Veliki broj političara u vrhu valjevskih klubova govori o umešanosti politike u sport, a cilj je da se iskoristi politički uticaj kako bi se lakše došlo do sredstava iz gradskog budžeta. U prilog tome govori i činjenica da su, osim Nikolića, svi navedeni predsednici klubova članovi stranaka koje su trenutno na vlasti u Valjevu . Da li će i kada doći do depolitizacije u Srbiji ne znamo , ali je sigurno da sistem sporta ne bi trebalo da funkcioniše na osnovu političkih uticaja.

Oznake
Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!