Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Ponovno oboren rekord za najprometniji dan u vazdušnom saobraćaju


Vazdušni saobraćaj u svetu je ove nedelje premašio još jedan „okrugli“ rekord. Poznati web servis FlightRadar24 zabeležio je kako je protekle srede, 24. jula, bio prvi dan u istoriji u kojem je, u rasponu od 24 sata (mereno po UTC vremenu), zabeleženo više od 225 hiljada letova. Samim time ovaj dan je postao novi najprometniji dan u istoriji avijacije, a kako se čini tome rastu nema kraja.

Naime, prošle godine je objavljeno kako je sličan „okrugli“ rekord bio postignut 29. juna. Tada je u svetu prvi puta zabeleženo više od 200 hiljada letova. Sada, samo trinaest meseci kasnije, rekord je popravljen za čak 12,5%, odnosno dodatnih 25 hiljada komercijalnih letova.

U ovaj broj uključeni su teretni i putnički letovi aviona, helikopteri, privatni mlaznjaci, jedrilice, i svi ostali službeni letovi čiji su podaci dostupni. Flight Radar, naime, prati letove putem transpondera koje poseduje velika većina, ali ne i svi avioni, tako da su podaci koje oni izveštavaju u stvarnosti čak i nešto veći. U podatke nisu uključene manje letelice bez transpondera kao i „osetljivi“ tajni letovi, kao i većina vojnih letova.

Iz Flight Radar-a poručuju da su rekordi koji se obaraju rezultat kako velikog porasta broja letova u svetu, tako i sve većoj prihvaćenosti ADS-B transpondera među vlasnicima aviona.

https://infosvetionik.rs/ponovno-oboren-rekord-za-najprometniji-dan-u-vazdusnom-saobracaju/

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!