Информације

Портал Ва1.инфо покренуо пројекат гласовног читања садржаја потрала

Portal Va1.info u saradnji sa Upravom za društvene delatnosti Grada Valjeva pristupio je realizaciji projekta Poboljšanje kvaliteta informisanja osoba sa invaliditetom (prepoznavanje i audio očitavanje sadržaja informativnog internet portala na svim elektronskim platformama).

Razvojem tehnologije i sve većim prisustvom elektronskih medija i njihovo masovno korišćenje putem mobilnih uređaja i računara, smanjile su mogućnost osobama sa invaliditetom (u ovom slučaju sa slabim i poremećenim vidom) da ravnopravno koriste sve izvore medijskih sadržaja. Naime na prostoru grada Valjeva ne postoji ni jedan internet portal ili bilo koji elektronski oblik medija koji je prilagodio svoje sadržaje osobama sa lošim ili slabim vidom i omogućio im da tekstualne sadržaje  mogu čuti i u audio zapisu u svom izvornom sadržaju).

Određeni sadržaji tipa veličina slova negde i postoje što nije dovoljno jer je to omogućeno samo na elektronske sadržaje koje koristimo na PC računaru a ne postoje (ni jedan elektronski medij u gradu Valjevu ih nema) u prilagođenoj aplikacija za popularne android ili ajfon platforme koje su danas i najviše koriste za praćenje elektronskih medija.

Značaj ovog projekta je u tome što ovim putem pokušavamo da razvijemo sam smisao elektronskih medija da služe i mogu biti upotrebljeni od strane svih korisnika u ovom slučaju i slabovidim i slepim osobama.

U narednom peridu biće spovedene sledće aktivnosti:

–  Programiranje i razvoj internet platforme po specifikaji opisanog projekta

– Glasovna digitalizacija svih reči slogova iz Srpskog jezika

– Testiranje za unos i implementaciju audio sadržaja i očitavanja unetog teksta

– Izrada android i ajfon platforme internet portala va1.info sa implementiranom funkcijom korišćenja za osobe sa invaliditetom

Projekat će se izvoditi etapno, prvo razvoj aplikacije sa predviđeim vremenom za izradu od 3 meseca od početka rada na projektu, zatim faza testiranja i implementitanja na portal va1.info, zatim nastavak rada na projektu u smislu usavršavanja sistema izgovora reči iskogova. Uporedo sa tim će se vršiti snimanje audio zapisa svim rečima i slogovima srpskog jezika.

Nastavićemo da unapređujemo i poboljšavamo ovaj sistem pomoći za slabovide na internetu i u narednim godinama.

Velika zahvalnost gradu Valjevu na prepoznavanju značaja ovakvog projekta i pomoći u njegovoj realizaciji.

Redakicja Va1.info

 

Uspon
Back to top button