Вести

Potpisan ugovor o izgradnji regionalne deponije „Kalenić“

Уговор о изградњи Регионалне санитарне депоније „Каленић“ потписан је у Београду између Министарства животне средине, Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и Регионалног центра за управљање отпадом „Еко-Тамнава“.

Потписивање уговора представља значајан корак у правцу адекватног управљања отпадом на територији Колубарског округа, будући да је планирано да изградњом депоније „Каленић“ буде решен систем одлагања отпада за територију Ваљева и више локалних самоуправа.

 

Потписници уговора

 

Уговор су потписали Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије, Матео Коланђели испред ЕБРД-а и директор „Еко-Тамнаве“ Зоран Петровић.

 

Зоран Петровић, директор „Еко-Тамнаве“

 

Као представник Града Ваљева, потписивању уговора вредног 31,5 милиона евра, присуствовао је помоћник градоначелника Милош Милутиновић.

Према писању портала „Лепа реч Ваљева“, очекује се да ће тендер бити расписан крајем фебруара 2022. године, док се почетак радова може очекивати већ на пролеће.

Изградња регионалних рециклажних центара је један од најважнијих еколошки оријентисаних пројеката којима се Србија посветила у последње време.

 

Ирена Вујовић са представницима комуналних предузећа

 

Предвиђено је да се проблем управљања отпадом у више од 50 локалних самоуправа реши кроз изградњу осам савремених регионалних рециклажних центара, а рециклажни центар којим ће газдовати „Еко-Тамнава“ биће један од четири која ће се градити у оквиру прве фазе пројекта.

„Србија је посвећена решавању питања управљања отпадом и циљевима Зелене агенде, а отварање Поглавља 27 је додатни подстицај да још брже радимо, јер су бенефити оваквих пројеката вишеструки“, рекла је Вујовић додавши да су зелене инвестиције важне за будућност Србије, а оваквим пројектима ће се побољшати еколошка слика наше земље.

 

Извор: портал „Лепа реч Ваљева“

Uspon
Back to top button