Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Potpisan ugovor o izgradnji regionalne deponije “Kalenić”

Ugovor o izgradnji Regionalne sanitarne deponije „Kalenić“ potpisan je u Beogradu između Ministarstva životne sredine, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Eko-Tamnava“.

Potpisivanje ugovora predstavlja značajan korak u pravcu adekvatnog upravljanja otpadom na teritoriji Kolubarskog okruga, budući da je planirano da izgradnjom deponije “Kalenić” bude rešen sistem odlaganja otpada za teritoriju Valjeva i više lokalnih samouprava.

 

Potpisnici ugovora

 

Ugovor su potpisali Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije, Mateo Kolanđeli ispred EBRD-a i direktor “Eko-Tamnave” Zoran Petrović.

 

Zoran Petrović, direktor “Eko-Tamnave”

 

Kao predstavnik Grada Valjeva, potpisivanju ugovora vrednog 31,5 miliona evra, prisustvovao je pomoćnik gradonačelnika Miloš Milutinović.

Prema pisanju portala “Lepa reč Valjeva”, očekuje se da će tender biti raspisan krajem februara 2022. godine, dok se početak radova može očekivati već na proleće.

Izgradnja regionalnih reciklažnih centara je jedan od najvažnijih ekološki orijentisanih projekata kojima se Srbija posvetila u poslednje vreme.

 

Irena Vujović sa predstavnicima komunalnih preduzeća

 

Predviđeno je da se problem upravljanja otpadom u više od 50 lokalnih samouprava reši kroz izgradnju osam savremenih regionalnih reciklažnih centara, a reciklažni centar kojim će gazdovati “Eko-Tamnava” biće jedan od četiri koja će se graditi u okviru prve faze projekta.

„Srbija je posvećena rešavanju pitanja upravljanja otpadom i ciljevima Zelene agende, a otvaranje Poglavlja 27 je dodatni podsticaj da još brže radimo, jer su benefiti ovakvih projekata višestruki“, rekla je Vujović dodavši da su zelene investicije važne za budućnost Srbije, a ovakvim projektima će se poboljšati ekološka slika naše zemlje.

 

Izvor: portal “Lepa reč Valjeva”

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!