Вести

Потписана три споразума за већу мобилност на Западном Балкану

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, премијери Црне Горе и Албаније – Дритан Абазовић и Еди Рама, председник Савета министара БиХ Зоран Тегелтија и председник Владе привремених институција самоуправе на Косову Аљбин Курти потписали су на Самиту Берлинског процеса три споразума о мобилности.

Овим споразумима, који су потписани у присуству немачког канцелара Олафа Шолца, председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и генералне секретарке Савета за регионалну сарадњу Мајлинде Брегу, омогућава се путовање уз личну карту у региону и међусобно признавање факултетских диплома и стручне спреме.

Споразумом о слободи кретања и боравка грађана, односно о узајамном признавању личних карата, поједностављује се прелазак границе/административних прелаза становника Западног Балкана, јер он предвиђа да је за прелазак довољно поседовање личне карте.

Предвиђено је да ће стране поједноставити административне поступке за улазак, транзит и кратки боравак становника Западног Балкана са личним картама.

Споразумом о признавању академских квалификација регулише се међусобно признавање факултетских диплома, наставак студија и правила о употреби стечених квалификација, укључујући приступ тржишту рада.

Споразум предвиђа да се период признавања диплома са постојећих неколико месеци скрати на максимално 14 дана.

Такође, омогућава се мобилност студената и академског особља на Западном Балкану на основу Лисабонске конвенције о признавању диплома, Болоњског процеса и релевантних правила ЕУ.

За почетак ће се примењивати на државним универзитетима и постепено ће се проширити на приватне универзитете.

Успостављају се и заједнички стандарди и процедуре за признавање квалификација и укидају постојеће накнаде за признање високошколских квалификација за студенте.

Укидањем сувишне папирологије и процедура, грађани региона ће моћи лакше да студирају и раде, са главним циљем да се омогући циркулација младих у региону.

Споразум о међусобном признању професионалних квалификација за лекаре, стоматологе и архитекте предвиђа аутоматско признавање професионалних квалификација за одабране професије, које недостају на тржишту рада и омогућава пружање услуга доктора медицине, стоматолога и архитекти на Западном Балкану, на основу Директиве ЕУ о признавању стручних квалификација.

Овим споразумом се успоставља јединствена примена правила и ствара основ за мобилност професионалаца широм региона.

Документ обухвата три професије и ствара основу за преговоре за још четири професије – бабице, медицинске сестре, фармацеуте и ветеринаре у наредном периоду.

Uspon
Back to top button