Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeKultura

POTVRĐENA VREDNOST

Časopis za književnost, umetnost i kulturu „Akt“ je jedini časopis koji u kontinuitetu izlazi u Valjevu devetnaest godina. Pored valjevskih pisaca u redakciji su mr Srba Ignjatović, Pero Zubac, Miroljub Todorović, mr Dušan Stojković. Do prošle godine (kada je preminuo) i Bajo Džaković. Stalni saradnik redakcije je i dr Vladimir B. Perić (jedan od urednika časopisa „Koraci“ iz Kragujevca).

Glavna i odgovorna urednica časopisa „Akt“ je Danijela Padejski (Valjevo, 1977), bibliotekar po zanimanju. Piše prozu i poeziju. Bavi se likovnom umetnošću. Do sada objavila dve knjige kratke proze. Član je Udruženja književnika Srbije.

U okviru časopisa „Akt“ funkcionišu još tri konkursa, odnosno nagrade: „Zlatno slovo“ – nagrada za najbolju knjigu kratke proze objavljenu na srpskom jeziku u prethodnoj godini (to je jedina takva nagrada na nivou Srbije), nagrada dodeljena 12 puta; nagrada za najbolju kratku priču – do sada 15 puta  i Valjevski srednjoškolski literarni konkurs (za sve srednjoškolce valjevskiš škola – do sada 9 konkursa) čime se na konkretan način pomaže i promoviše stvaralaštvo mladih. Pored toga u okviru Akt-a funkcionišu i dve likovne kolonije: dečja i kolonija za već afirmisane likovne umetnike.

Časopis „Akt“ je do sada izašao na tri jezika: na makedonskom u okviru časopisa „Koreni“, na poljskom u okviru časopisa „Tekstualija“ i na slovenačkom u okviru časopisa „Apokalipsa“, stekao je veliki broj čitalaca i saradnika. Predstavljen je na više festivala u inostranstvu: Slovenija, Italija, Makedonija, Poljska, a svaki broj časopisa je posebno predstavljen u Matičnoj biblioteci „Ljubomir Nenadović“ u Valjevu.

Časopis „Akt“ se bliži jubilarnom 80tom broju i jubilarnom 20tom rođendanu.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!