Вести

Повереник за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Ваљевској гимназији

Данас су у Ваљеву боравили Милан Мариновић, Повереник за слободан приступ информацијама од јавног значаја и заштиту података о личности и Мирела Зози Јековић, шеф Одсека у Сектору за извештавање и аналитичке послове Службе Повереника, који су у сали Ваљевске гимназије одржали веома значајна предавања, везана за измене и допуне Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, као и израду и објављивање Информатора о раду органа власти.

Предавање „Израда и објављивање Информатора о раду органа власти у Републици Србији“, одржала је Мирела Зози Јековић, док је предавање на тему  „Измене и допуне Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја“ одржао Милан Мариновић, Повереник за слободан приступ информацијама од јавног значаја и заштиту података о личности.

У име града Ваљева, присутне је поздравио Младен Симовић, секретар Скупштине града Ваљева и пожелео гостима добродошлицу.

„Данас имамо ту част да испред града Ваљева и службе Повереника за слободан приступ информацијама од јавног значаја и заштиту података о личности, организујемо два предавања. Надамо се да је ово само први корак у низу успостављања боље сарадње између града Ваљева и службе Повереника за слободан приоступ о информацијам од јавног значаја. Желимо вам пријатан дан у нашем граду и хвала вам што се дошли“, поручио је Симовић.

Повереник за слободан приступ информацијама од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић, изразио је задовољство што се у Ваљеву одржава прво предавање на ову тему.

„Задовољство ми је да данас први пут у свом Ваљеву држимо предавање представницима органа власти на тему „Измена Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја“, који свима њима намеће неке силне обавезе у поштoвању једног од основних људских права, а то је право на обавештеност. Значајне су измене урађене и због тога је потребно све органе власти у Републици Србији упознати са њима, како би ово право било остварено на прави начин, било заштићено ефикасније, али и да би се спречиле злоупотребе, којих је у последње време било доста. Посебно ми је драго што прво предавање у низу је управо у Ваљеву, тако да сам захвалан челницима Града, који су схватили значај овога, лако смо се договорили да одржимо предавање и убеђен сам да ће бити од користи. То је једно предавање, а колегиница ће одржати друго предавање које је такође везано за измене закона, а то је објављивање Информатора о раду органа власти и подношење годишњих извешатаја поверенику, због тога што је то заправо прави пресек стања у Републици Србији, колико су органи власти отворени према грађанима, према медијима, према свима онима који траже информације и колико поштују ово право“, нагласио је Милан Мариновић.

Према његовим речима, оно што се може издвојити као важно, јесте да ће се кроз измену и допуну закона смањити злоупотреба, која је у последење време све присутнија, али не и мање важно, да ће повереник сада има много већа овлашћења.

„Оно што није уобичајено, а то је да покушамо да спречимо злоупотребу и убеђен сам да ћемо успети да спречимо одређеним интервенцијама у закону. Са друге стране, повереник није имао довољно јака овлашћења, сада је добио много већа. Поред оног класичног органа који поступа по жалбама, повереник сада подноси и тужбе прекршајним судовима, издаје прекршајни налог за ћутање управе, има много већа овлашћења када су у питању тајни подаци и када се уопште може утврдити чињеница у неком документу за који се тврди да је тајни или да постоји неки други разлози за ускраћивање информације. Са друге стране, олакшали смо положај овлашћених лица у том смислу да неће морати да одговарају увек као што су до сада, прецизно су дефинисани за које прекршаје одговара овлашћено лице за вођење поступка по захтеву за слободан приступ, а за које руководилац органа, тако да има ту још пуно.

Када је у питању Информатор у раду, повећан је број рубрика који органи васти морају да попуне о свом раду, са 9 на 24 рубрике и промењен је систем објављивања ифнормација. До сада је свако објављивао на свом сајту и било је ту шареноликости, сада сви објављују на сајту повереника на јединственом информационом систему. Постоји пуно органа власти који ту своју обавезу ревносно испуњавају. Закон постоји од 2004. године, а постоје одређени органи власти који још нису схватили потребу да удовољавају захтевима грађана. То изгледа терет, али то је много лакше и зато ћу да се вратим на информаторе. Када ви објавите о свом раду све, онда немају шта да вам траже. Много је лакше да дате те информације које је логично да сви знају, као што су: како се доносе одлуке, како се троше паре из буџета, како се спроводе јавне набавке и слично, дакле када ово објавите, онда вам нико неће тражити и сви ће бити задовољни“, рекао је Повереник за слободан приступ информацијама од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић.

Предавању су присуствовали и заменик Повереника Сања Унковић, представници службе Повереника, сва јавна предузећа града Ваљева, основне и средње школе, установе културе, државни органи, правосуђе и представници свих органа града Ваљева.

Uspon
Back to top button