ВестиРегион

Позив Србима на Космету да не наседају на провокације

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је вечерас позив Србима на северу Косова и Метохије да буду сталожени и мирни и да не наседају на провокације, као и да поштују Кфор и Еулекс.

Вучић је у обраћању, након седнице Савета за националну безбедност, навео да су предузете одговарајуће мере на заштити наше отаџбине и да је, у складу с тим, издао најважнија наређења, које је тај савет прихватио.

Поносан сам на наше војнике и полицајце. Пре него што добију било какво наређење за подизање борбене готовости, милион пута ћемо покушати да сачувамо мир, поручио је председник Републике.

Према његовим речима, на седници тог тела је анализирано све што се збива на Космету, као и такозвани међународни аспект ситуације на терену и перспективе.

Данас смо на седници разматрали шта је то што ми морамо да чинимо. Оно што је за нас важно је да позовемо и Албанце и Србе на очување мира и на смиривање ситуације, истакао је он, при чему је упутио позив Србима на северу да буду сталожени и мирни и да не наседају на провокације.

На терену имамо тешку борбу за опстанак једног народа на својим огњиштима, где такозвана косовска полиција нема никаво право да буде на северу, осим да то буде у складу са Бриселским споразумом директорат Север, који мора 96 одсто да буде састављен од Срба, предочио је Вучић.

Он је подсетио на то да су и данас, као и јуче и прекјуче, упадали са специјалним јединицама, за које се многи у међународној заједници праве да их не виде.

Председник Републике је оценио да је реч о једном покушају завршавања са српским проблемом на Косову и Метохији у којем учествују приштинске власти и део међународне заједнице који се прави да не види шта се дешава.

Вучић је рекао да Србе на Космету чека тешка ноћ, додавши да је добио уверавања из Кфора и Еулекса да неће предузимати насилне акције против демонстраната.

Надамо се да ће то тако проћи. Настављамо да разговарамо са њима, то је наш посао. Учинићемо све да се сачувају мир и стабилност, нагласио је председник Републике.

Он је истакао да барикаде није направио неко зато што му је то хир и воли да се смрзава већ је реч о протесту због хапшења, пребијања и малтретирања људи, као и неиспуњавања Бриселског споразума.

Uspon
Back to top button