Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boraviće u jednodnevnoj poseti Ruskoj Federaciji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boraviće u jednodnevnoj poseti Ruskoj Federaciji,  danas  će se sastati sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom
Putinom u Sočiju, 25. novembra 2021. godine.
Predsednik Vučić je najavio i da će se danas u Sočiju sastati sa predsednikom Ruske
Federacije, Vladimirom Putinom, sa kojim će razgovarati o ključnim ekonomskim i
političkim pitanjima i dodao da će i taj susret, kao i svi prethodni, biti od izuzetnog
značaja za našu zemlju.
„Rusija je nama četvrti trgovinski partner i verujem da imamo mnogo prostora za uvećanje
razmene sa Ruskom Federacijom.
Završili smo mnogo pregovora sa ruskim partnerima, usaglasili smo strateški program saradnje do 2026. godine u različitim oblastima ekonomskog razvoja i trgovinske razmene“, istakao je predsednik Vučić i dodao da će posebna tema tokom razgovora sa predsednikom Putinom biti cena gasa za Srbiju.
„Za nas je gas ključno pitanje: mi u ovom trenutku imamo rezerve gasa 128 miliona metara kubnih, a imali smo pre i 261 milion“, rekao je predsednik i dodao da će naša zemlja imati direktan gubitak od 600 miliona evra godišnje ukoliko cena gasa iz Rusije bude 500 dolara po 1.000 kubnih metara, čime bi operativni troškovi kompanija postali veći, što bi uticalo na inflaciju i dodatno povećanje cene električne energije.
„Mogu da kažem da ću da se borim za interese naše zemlje i da molim predsednika Putina da nam izađe u susret“, poručio je predsednik Vučić.
Govoreći o brojnim zajedničkim projektima sa Ruskom Federacijom, predsednik je posebno istakao dogovor u vezi sa prvom fazom izgradnje Centra za radiofarmaciju u vrednosti od 15 miliona evra, kao i o preuzimanju Petrohemije od strane NIS-a, što je ocenio kao veliku i važnu vest za radnike ove kompanije.
Foto Predsedništvo/Dimitrije Goll
izvor:prednik.rs
Oznake
Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!