Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Predsednik Vučić prisustvovao Združenoj taktičkoj vežbi „ODGOVOR 2021“

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas Združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem „ODGOVOR 2021“, koja je održana na poligonima „Orešac“ i „Pasuljanske livade“. Tokom vežbe, pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova prikazali su deo sposobnosti, uvežbanosti, vatrene moći i sadejstva u rešavanju kriznih situacija.
Na poligonu „Orešac“ kod Vršca prikazana je sposobnost specijalnih jedinica Vojske Srbije i policije za izvođenje protivterorističke akcije i rešavanje talačke situacije, sa ciljem demonstracije spremnosti i uvežbanosti združenih jedinica da uspešno odgovore na sve rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije i njenih građana.
Vežba je imala pet segmenata tokom kojih su bezbednosne snage dejstvom iz vazduha, sa kopna i na vodi, uz upotrebu helikoptera, borbenih oklopnih vozila „Miloš“ i „hamer“, desantnih čamaca, sistema bespilotnih letelica i anti-dron sistema, brzom i efikasnom akcijom savladali i neutralisali teroriste, čime su pokazali vrhunsku uvežbanost i visok stepen preciznosti.
Združena taktička vežba „Odgovor 2021“ nastavljena je na poligonu „Pasuljanske livade“ na kojem su jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Žandarmerije, kao i Helikopterske jedinice MUP-a Srbije prikazale postupke ojačane borbene grupe u odbrani sa prelaskom u napad.
Dejstvovale su lovačka i bombarderska avijacija, kao i helikopteri i artiljerijsko-raketna sredstva protivvazduhoplovne odbrane. Vojska Srbije izvela je na položaje deo najsavremenijeg naoružanja i borbenih sistema kojima raspolaže, kao i sredstva iz razvoja domaće odbrambene industrije.
Na današnjoj vežbi dejstvovali su i helikoperi Mi-35, kao i protivoklopni helikopteri tipa „gama“ koji su raketama „maljutka“ neutralisali neprijateljska oklopna vozila, dok su jurišni avioni tipa „Orao“, te lovački avioni MiG-29 dejstvovali u simuliranoj borbi.
Predsednik Vučić je čestitao pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova na uspešno izvedenoj vežbi i naglasio da je ponosan na ono što je danas prikazano.

„Videli smo kako zajednički mogu da rade Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova, naša vojska i naša policija“, rekao je predsednik Vučić i posebno istakao performanse artiljerijsko-raketnog sistema za protivvazduhoplovnu odbranu „Pancir S1″, koji se smatra jednim od najsavremenijih PVO sistema svoje klase na svetu.
Predsednik je dodao da su današnjom vežbom, u kojoj su korišćena savremena sredstva, naoružanje i oprema, vojska i policija pokazali koliko je ulaganja potrebno u odbranu i najavio dalju modernizaciju Vojske Srbije i policije.
„Naša vojska i policija moraju da budu još mnogo snažniji, da imaju bolje uslove za život. Verujem da daljom modernizacijom, opremanjem i snaženjem armije i policije možemo preventivno da delujemo i da odvratimo svakog agresora“, poručio je predsednik Vučić.
„Brzo, efikasno i veoma organizovano. Čestitam svim pripadnicima vojske i policije na uspešno obavljenoj vežbi i veliko hvala!“, rekao je na kraju vežbe predsednik Vučić.
U vežbi „Odgovor 2021“ učestvovalo je oko 1.200 pripadnika Vojske Srbije i oko 300 pripadnika policije. Svoje sposobnosti prikazali su pripadnici Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a.
Vežbi su prisustvovali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ministri odbrane Nebojša Stefanović, unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.
Foto: Predsedištvo Srbije / Dimitrije Goll
Prikaži više
Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!