Вести

Председник Вучић у радној посети Мађарској

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је данас у радној посети Maђарској, где се, на прелазу Келебија–Томпа, састао са председницом Мађарске Каталин Новак.

Након обиласка привремених граничних баријера, председник Вучић је навео да је Србија укинула слободне визе због илегалних миграција, до сада за четири земље: Тунис, Бурунди, Гвинеју Бисао и Индију.
„Захвалан сам нашим мађарским пријатељима што смо почели на недељном нивоу да разговарамо и решавамо проблеме заједно. Две врсте мера у Србији смо предузели. Кренули смо у прихватање и укидање слободних виза за поједине змеље, одакле је долазио значајан број миграната. Тек ћемо да преузимамо мере заједно са колегама из Аустрије и Мађарске“, рекао је председник Вучић и најавио да ћемо ојачати наше границе према Северној Македонији, а касније и ка Бугарској, јер имамо ове године 4 пута увећан прилив илегалних миграната са територије Северне Македоније и 3,6 пута увећан са територије Бугарске.
Председник Вучић у радној посети Мађарској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 

„Ми смо само са територије Северне Македоније спречили 45.965 илегалних улаза. Предузели смо још једну меру, а то је оштрији приступ према наоружаним криминалним групама. Недалеко одавде, према Суботици, Палићу и Хоргошу, имали смо на више места наше снаге безбедности и оружане обрачуне и ухапсили смо више од 600 оних који су мислили да могу уз оружје да предузмају одређене недозвољене радње и учествују у илегалној миграцији. Верујем да ћемо наставити да предузимамо мере на очувању безбедности и сигурности“, истакао је председник Вучић и захвалио пријатељима из Мађарске на сарадњи.
Председник Вучић у радној посети Мађарској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 

Председница Мађарске Каталин Новак је, приликом обиласка мађарско-српске границе са председником Србије и бившим чешким премијером Андрејем Бабишом, истакла да се на тој граници брани Европска унија.
„Граница је наше обезбеђење, обезбеђује нашу територију. То је уједно граница ЕУ. Ако заједно бранимо овде границу, онда бранимо Европу, мир и безбедност грађана ЕУ“, поручила је мађарска председница у изјави новинарима и додала да се граница чува да би се сачувао мир, односно како би конфликти остали ван граница. Она је објаснила да се због тога прави јасна разлика између миграната, оних који имају право да се обрате за азил и ирегуларних миграната, али и нагласила да се притисак ирегуларне миграције стално повећава и да се то бројчано може доказати.
Председник Вучић у радној посети Мађарској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 

„До данас имамо више од 271.000 случајева илегалних покушаја преласка границе које смо спречили. Њихов број је двоструко увећан у односу на претходну годину. То је једна од појава са којом се суочавамо. Друга појава је да су мигранти све агресивнији, све више је кријумчара људи, свакодневни су напади на припаднике граничне полиције. То не можемо дозволити“, истакла је председница Новак и додала да је неопходно проширити сарадњу и заједнички допринети заштити заједничке границе.
Председник Вучић у радној посети Мађарској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 

Бивши премијер Чешке Андреј Бабиш рекао је да је једно од решења за спречавање илегалних миграната да Румунија и Бугарска, као и Србија и све земље Западног Балкана буду део Шенгена.
„Потребне су нам Румунија, Бугарска, Србија, цео Балкан. Није потребно да су сви чланице ЕУ, али потребне су нам те земље“, рекао је бивши премијер Чешке Републике и додао да се Европски савет проблемом не бави на прави начин. Он је навео да у заједничко решење треба укључити и Турску, одакле долазе милиони избеглица, као и Сирију.
Uspon
Back to top button