Вести

Predsedniku Srbije uručen orden Kazahstana

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, nakon razgovora u Predsedničkoj palati u Astani, dodelio Orden prijateljstva prvog reda Republike Kazahstan.

On je tom prilikom ukazao na prijateljstvo dve zemlje i doprinos predsednika Srbije jačanju veza dve zemlje.

Predsednik Srbije dodelio je, nakon sastanka, predsedniku Nazarbajevu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici predsedniku Kazahstana.

Predsednik Vučić je istakao da su ovaj orden Republike Srbije, koji je najviši koji može da se dobije, do sada dobili predsednik Rusije Vladimir Putin i Kine Si Ðinping.

„Vi ste, pored predsednika Putina i Sija, treći predsednik koji je dobio ovaj orden. Dodeljujem vam taj orden za vaš doprinos koji ste dali na izgradnji prijateljstva naše dve zemlje, kao i na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije“, istakao je Vučić.

Nakon dodele ordena nastavljen je sastanak šefova država u širem sastavu, posle čega će se oni obratiti medijima.

Ovo je, inače, treća zvanična poseta predsednika Srbije Kazahstanu, gde je prošli put boravio pred leto prošle godine povodom otvaranje Ekspo-a 2017.

Tokom posete srpske delegacije koju prevodi predsednik Vučić, a u kojoj se nalazi više ministara i brojni privrednici, planirano je i potpisivanje više sporazuma – Sporazum između Vlade Kazahstana i Srbije o saradnji u borbu protiv kriminala, Memorandum o uzajamnom razumevanju između Ministarstva omladine i sporta Srbije i Ministarstva razvoja Kazahstana u oblasti politike mladih, Memorandum o saradnji i razmeni u oblasti građevinarstva između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva za investicije i razvoj Kazahstana, kao i i Memorandum o razumevanju između nadležnih organa Srbije i Kazahstana u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Vučić je dočekan je, uz najviše državničke počasti u Predsedničkoj palati u Astani, uz intoniranje himne dve zemlje i počasnu gardu.

Doček je propratio veliki broj domaćih i stranih medija.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/09/predsedniku-srbije-urucen-orden-kazahstana/

Uspon
Back to top button