Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiKultura

Predstavljena knjiga o stradanju Srba na Korzici

Promocija knjige „Srbi na Korzici” autora Zorana Radovanovića održana je sinoć u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo. Uz taktove pesama “Kud plovi lađa francuska”, “Tamo daleko” i druge, valjevskoj publici predstavljena je knjiga koja je  objavljena u okviru edicije “Srbija 1914-1918” u izdanju  RTS-a  i izdavačke kuće “Prometej”. U godini u kojoj se obeležava 100 godina od Velikog rata ova edicija je i nosilac epiteta za “književno otkriće 2016. godine ”.

Autor se  u ovoj publikaciji bavi dosada nepoznatim dokumentovanim  činjenicama o boravku srpskog stanovništva na francuskom ostrvu Korzici tokom Prvog svetskog rata. Po zanimanju učitelj iz mačvanskog sela Drenovce, Zoran Radovanović kaže da je inspiraciju za istraživanje ove tematike i pisanje knjige  dobio od mesnog sveštenika Jakova Čupića, koji je boravio tri godine na Korzici u mestu Bastija i rukovodeći se maksimom „dogodilo se samo ono što je zapisano”  izradio spisak rođenih, venčanih i umrlih lica Srba-izbeglica od 1916. do 1918. godine.

“U mojoj knjizi se sumiraju utisci o boravku 5000 Srba na francuskom ostrvu Korzika tokom Prvog svetskog rata. Tematika knjige je veoma zanimljiva i ja sam se bavio istraživanjem onoga što  veoma mali broj Srba uopšte zna. Imao sam čast da budem gost na Korzici pre godinu i po  dana i veoma mi je bilo iznenađujuće koliko Francuzi, a posebno nama po temperamentu slični Korzikanci, cene i poštuju svoje slavne pretke i koliko poznaju istoriju našeg naroda, pa čini mi se možda i više nego mi. Cilj mi je bio da ovu priču koja spada više u akademsku istoriju,  približim narodu i da na taj način ona postane  evocionarna a samim tim i značajnija. Zato ova knjiga ima vrednost i daje određeni doprinos našoj istoriji ”, kaže Radovanović.

Pored zapisa iz ratnih dnevnika srpskih vojnika  sa Korzike- potresnih priča o životu negde „tamo daleko od rodnog kraja”, autor  je dodao da je  u uvodnom delu  napravljen  jedan  opšti istorijski  osvrt na ulogu  i značaj Srbije  u Prvom svetskom ratu kao svojevstan putokaz za mlade čitaoce na događaje koji su prethodili albanskoj golgoti i dolasku na ostrva Krf odnosno Korziku.

„Najviše sam se bavio srpskim prosvštenijem na tom francuskom ostrvu i sudbinama ljudi. Naime,  tamo je preko 200 srpske dece ostalo da uči škole i upija znanje. I oni posle  nisu ostajali tamo na Korzici, nego su se vraćali u svoju državu! I postajali su  veoma odgovorni.  Naročito fascinira rad jedne učenice, Perside, koja kaže Kako zamišljam svoj povratak u otadžbinu. Jednostavno oni su pripadali jednoj sasvim drugoj Srbiji, istakao je pisac.

 

 

 

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!