ВестиКултура

Представљена књига о страдању Срба на Корзици

Промоција књиге „Срби на Корзици” аутора Зорана Радовановића одржана је синоћ у Галерији Народног музеја Ваљево. Уз тактове песама “Куд плови лађа француска”, “Тамо далеко” и друге, ваљевској публици представљена је књига која је  објављена у оквиру едиције “Србија 1914-1918” у издању  РТС-a  и издавачке куће “Прометеј”. У години у којој се обележава 100 година од Великог рата ова едиција је и носилац епитета за “књижевно откриће 2016. године ”.

Аутор се  у овој публикацији бави досада непознатим документованим  чињеницама о боравку српског становништва на француском острву Корзици током Првог светског рата. По занимању учитељ из мачванског села Дреновце, Зоран Радовановић каже да је инспирацију за истраживање ове тематике и писање књиге  добио од месног свештеника Јакова Чупића, који је боравио три године на Корзици у месту Бастија и руководећи се максимом „догодило се само оно што је записано”  израдио списак рођених, венчаних и умрлих лица Срба-избеглица од 1916. до 1918. године.

“У мојој књизи се сумирају утисци о боравку 5000 Срба на француском острву Корзика током Првог светског рата. Тематика књиге је веома занимљива и ја сам се бавио истраживањем онога што  веома мали број Срба уопште зна. Имао сам част да будем гост на Корзици пре годину и по  дана и веома ми је било изненађујуће колико Французи, а посебно нама по темпераменту слични Корзиканци, цене и поштују своје славне претке и колико познају историју нашег народа, па чини ми се можда и више него ми. Циљ ми је био да ову причу која спада више у академску историју,  приближим народу и да на тај начин она постане  евоционарна а самим тим и значајнија. Зато ова књига има вредност и даје одређени допринос нашој историји ”, каже Радовановић.

Поред записа из ратних дневника српских војника  са Корзике- потресних прича о животу негде „тамо далеко од родног краја”, аутор  је додао да је  у уводном делу  направљен  један  општи историјски  осврт на улогу  и значај Србије  у Првом светском рату као својевстан путоказ за младе читаоце на догађаје који су претходили албанској голготи и доласку на острва Крф односно Корзику.

„Највише сам се бавио српским просвштенијем на том француском острву и судбинама људи. Наиме,  тамо је преко 200 српске деце остало да учи школе и упија знање. И они после  нису остајали тамо на Корзици, него су се враћали у своју државу! И постајали су  веома одговорни.  Нарочито фасцинира рад једне ученице, Персиде, која каже Како замишљам свој повратак у отаџбину. Једноставно они су припадали једној сасвим другој Србији, истакао је писац.

 

 

 

Uspon
Back to top button