ВестиПривреда

Predstavnici Grada Valjeva u Bonu zbog projekta „Komunalna partnerstva održivosti“

Dvočlana delegacija Grada Valjeva ove sedmice boravi u Nemačkoj, tačnije u Bonu, gde će prisustvovati međunarodnom skupu, koju organizuje tamošnje Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj za zainteresovane partnerske komune iz Nemačke i Istočne i Jugoistočne Evrope. Zvanični predstavnici Grada Valjeva su Miroslav Pimić, pomoćnik gradonačelnika i Tijana Todorović, načelnica Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove, koji će sa organizatorima skupa voditi ozbiljne razgovore vezane za projekat „Komunalna partnerstva održivosti“.

Izvor: Facebook
Izvor: Facebook

Projekat „Komunalna partnerstva održivosti“ predviđa redovnu saradnju dva grada – jednog nemačkog i jednog iz regiona Istočne i Jugoistočne Evrope (Albanija, Belorusija, BiH, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Crna Gora i Srbija). Zajednička saradnja se odnosi i na dve opštine ili dva okruga. Projekat komunama nudi mogućnost da se u okviru svog komunalnog partnerstva uspostavi dijalog i da se izradi strateška saradnja za njihovo sprovođenje. Razmenom iskustava i transferom znanja koristi se i proširuje komunalno znanje uključenih zajednica i stremi se zajedničkom sprovođenju različitih mera i aktovnosti.

Delegacija Grada Valjeva traba na ovom međunarodnom skupu da iskaže spremnost za dugoročnu saradnju sa partnerskom komunom u vezi održivosti i globalnim ciljevima održivosti, zatim da garantuje uspešne interne kooperacije različitih stručnih odeljenja i aktivno učešće u komunalnom umrežavanju i internim radionicama, kao i da potpiše Sporazum o ciljevima i ključnim tačkama održivog partnerstva.

Projekat sprovodi „Servicestelle Kommunen in der Einen Welt“, skraćeno SKEW (u prevodu sa nemačkog „Komuna u jednom svetu“), servisna i savetodavna ustanova za razvojnu politiku u sklopu „Engagement Global-a“, prve centralne nemačke agencije koja nudi mnoštvo opcija za posvećenost razvoju politike, servisne informacije i obrazovnog rada.

Izvor: valjevskaposla.info

Uspon
Back to top button