Вести

Представник Европске комисије Жил Кител: Мионичка топлана на биомасу успешан пример бриге о заштити животне средине

Жил Кител, представник Европске комисије изјавио је данас приликом посете Мионици да је мионичка топлана на биомасу успешан пример бриге о заштити животне средине. Кител се састао с председником општине Бобаном Јанковићем с којим је разговарао о могућностима сарадње у циљу даљег унапређења локалне самоуправе.

– Заиста сам пријатно изненађен колико општина Мионица брине о заштити животне средине, социјалној инклузији и колико иноватнивних пројеката и идеја имају. Топлана на биомасу је заиста један пример на који начин се проблем загађења ваздуха може решити. Верујем да ћемо у наставку сарађивати на развоју општине Мионица – рекао је Кител.

jankovic i kitel obilaze toplanu na biomasu u mionici

Јанковић и Кител су обишли топлану на биомасу која је у Мионици пуштена у рад 2019. године.

– Част ми је што имам прилику да господину Кителу представим нашу општину и упознам га са пројектима и плановима. Посвећујемо велику пажњу одрживим пројектима и економији. Пример добре праксе који можемо да истакнемо код нас је свакако топлана на биомасу. Ми смо 2019. године први у Србији пустили у рад топлану на биомасу. У сарадњи са Владом Републике Србије уложили смо 138 милиона динара. Циљ нам је био да смањимо трошкове, загађење и користимо обновљиве изворе енергије. Са новом топланом уштедели смо 14 милиона динара. Бавимо се питањем чисте животне средине, а тренутно градимо 20 километара канализационе мреже и изградићемо два пречистача отпадних вода. То је највећа инвестиција за Мионицу – рекао је Јанковић.

Општина Мионица прва је у Србији пустила у рад топлану на биомасу, а процењује се да су трошкови смањени са 23 милиона динара на 9 милиона. Ова топлана користи дрвну сечку која се показала као економична.

Такође, још један пројекат које ће у великој мери утицати на заштиту животне средине јесте изградња канализационе мреже у 22 насеља које финансира Влада Републике Србије са 1,2 милијарде динара.

Uspon
Back to top button